NAPOKON PROMJENE

NJEMAČKI MODEL ZA FINANCIJE Lalovac ide u Berlin: 'Pomozite nam u reformi rigidne Porezne uprave!'

Ministar financija smatra da poreznici trebaju pomagati poduzetnicima, a ne samo bešćutno naplaćivati poreze
Zagreb, 290514.Markov trg.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Boris Lalovac , ministar financija, ovaj će petak održati bilateralne sastanke s Wolfgangom Schaeubleom, njemačkim ministrom financija, a glavni cilj sastanka je dobivanje političke i stručne pomoći od najmoćnije europske države.

Hrvatski zahtjev

Sastanak je zatražio hrvatski ministar financija, a njegovo zakazivanje u Vladi doživljavaju kao potvrdu da će Njemačka Hrvatskoj nastaviti biti zaštitnik u nizu interesnih, političkih i ekonomskih pitanja. “Ovo je zaista dobar znak. Osim političke težine samog sastanka, jasno je kako je dobro imati Njemačku kao saveznika u situaciji kada se Hrvatska nalazi u proceduri Postupka prekomjernog deficita”.

Lalovac namjerava provesti značajnu reformu Porezne uprave u cilju ubrzavanja i pojednostavljivanja poreznih postupaka i stoga će zatražiti stručnu i savjetodavnu pomoć njemačkog ministra financija, prokomentirali su u Vladi. Kako se moglo doznati, Lalovac je odlučio početi provoditi “prijateljsku, business-friendly” politiku Porezne uprave prema poduzetnicima.

Novi model ponašanja

“Namjera je promijeniti model ponašanja Porezne uprave. Osim naplate, poduzetnicima omogućuje lakše snalaženje u šumi propisa i pravodobnim i točnim savjetima im olakšava poslovanje. Zbog toga ćemo zatražiti pravno-ekspertnu pomoć za reformu Porezne uprave, pa čak, ako bude trebalo, i savjetničko-kadrovsku”, rekli su nam u Vladi. Jedan od prvih poteza koji će u smislu boljeg rada Porezne uprave provesti novi ministar financija, bit će davanje obveznog i potpisanog poreznog mišljenja ili poreznog tumačenja Porezne uprave. Naime, praksa je pokazala da kada bi investitor zatražio porezno mišljenje, dobio bi ga u usmenom obliku, a onda bi za nekoliko mjeseci službeni stav Porezne uprave bio sasvim drugačiji. To se, navode u Vladi, mora promijeniti.

Nijemci traže drugi pristup za deficit

O Postupku prekomjernog deficita (PPD) valja kazati kako je Njemačka otvorena za debatu. Jedno od rješenja može biti sljedeće: troškovi javnih financija vezani za reformske politike neće biti uračunati u proračunski deficit. “Onim državama koje su odlučne u provođenju reformi moramo dati više vremena, ne dovodeći u pitanje Pakt o stabilnosti i rastu”, naglasio je nedavno njemački vicekancelar Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:38