SPOR S EUROPOM

NJEMAČKI MEDIJI 'Hrvatska je svoj ulazak u EU temeljito uprskala'

'Hrvatska je prije nešto više od dva mjeseca trebala biti uzorom za ostale u regiji. Umjesto toga je postala zastrašujući primjer'
 AFP

BERLIN - Njemački tiskani mediji u četvrtak su, u svojim komentarima na odluku Europske komisije o pokretanju mehanizama za eventualno uvođenje kaznenih mjera za Hrvatsku, pozdravili ovu mjeru i ističu potrebu ukazivanja novim članicama Europske unije na pravila koje su ulaskom u ovu organizaciju prihvatile.

"Bruxelles ne smije bespomoćno promatrati kako se izigrava europsko pravo jer bi se u protivnom druge države mogle pozivati na ovaj slučaj kako bi progurale nacionalne interese. Kada hrvatski premijer govori o tomu kako Hrvatska 'nije krpa za brisanje poda' to pokazuje jedno vrlo čudno shvaćanje smisla Europske unije", piše u svom komentaru "Saechsische Zeitung" iz Dresdena.

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA Milanović razgovarao s Barrosom o sankcijama Hrvatskoj

"Mitteldeutsche Zeitung" iz Hallea ukazuje na to da bi slučaj Hrvatske trebao ostalima u regiji poslužiti kao primjer.

"U pregovorima sa Srbijom, Makedonijom, Albanijom, Kosovom i ostalim balkanskim kandidatima za članstvo u EU, nije dovoljno ustrajati samo na političkom i društvenom usklađivanju normi. Radi se i o tomu kako se političke elite odnose prema prošlosti i njezinim predstavnicima. Vlada koja štiti moguće ratne zločince i optužene ubojice je previše udaljena od razine jedne europske pravne države", zaključuje "Mitteldeutsche Zeitung".

"Hrvatska je svoj ulazak u EU temeljito uprskala", tako svoj komentar na temu Hrvatska i moguće sankcije EU-a započinje dnevnik "Neue Westfaelische" iz Bielefelda.

"Hrvatska je prije nešto više od dva mjeseca trebala biti uzorom za ostale u regiji. Umjesto toga je postala zastrašujući primjer", nastavlja komentar. Dnevnik se pita i koji su motivi za ovakvo ponašanje službenog Zagreba jer, kako se navodi, "Perković nije narodni heroj" da bi njegovo izručenje moglo izazvati prosvjede građana. Isto tako je malo vjerojatno da premijer Milanović u ovom trenutku može profitirati od "tvrdog" stajališta naspram Bruxellesa.

"Premijer Milanović je očito pogrešno procijenio sve ove aspekte, a isto tako i odlučnost Europske komisije da zaštiti zajedničku vladavinu prava. Sada su na potezu Milanovićevi prijatelji koji bi ga trebali diskretno podučiti kako se držati pravila, a to je nešto što je trebao naučiti uoči ulaska u EU", zaključuje "Neue Westfaelische".

PREMIJER MILANOVIĆ O SLUČAJU 'LEX PERKOVIĆ' 'Vlada se ne kocka ni s čim. Ja ni ne znam kartati'

"Mnoge nove članice Europske unije teško shvaćaju da je klub u koji su ušle nešto više od puke 'koke koja nese zlatna jaja'", piše "Maerkische Zeitung" iz Frankfurta na Odri i nastavlja: "Potpuno je neprihvatljivo da Hrvatska izvanrednim zakonom jedan krug osoba, koje u drugim članicama Europske unije stoje pod sumnjom da su počinile zločine, štiti od izručenja".

"Mittelbayerische Zeitung" primjećuje kako su se njemačke vlasti prerano poveselile da će im nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju osumnjičeni za ubojstvo disidenata Josip Perković biti dostupan te se istodobno pita je li Hrvatska uopće bila zrela za ulazak u EU.

"Jedno je sigurno: jedna zajednica povjerenja ne funkcionira na taj način. EU nije samo trgovinska zajednica nego se prije svega temelji na zajedničkom pravu, obvezama i vrijednostima. To očito u Zagrebu nisu u potpunosti shvatili", piše "Mittelbayerische Zeitung". Komentar se pribojava da bi se slično moglo očekivati i od ostalih balkanskih zemalja.

"Niti jedna od od država nastalih na području bivše Jugoslavije se nije dovoljno suočila s vlastitom prošlošću. K tome još treba dodati činjenicu da se norme koje zahtjeva EU shvaćaju kao napad na državnu suverenost. Bruxelles bi iz tog razloga trebao održati pritisak na Hrvatsku", zaključuje "Mittelbayerische Zeitung".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:55