OTVARAJU VRATA

NJEMAČKA NAJAVILA UKIDANJE RADNE VIZE ZA HRVATE Hoće li 1. srpnja započeti nova gastarbajterska era?

Split, 150514.Jedan radni dan sa medicinskim sestrama na odjelu Hematologije bolnice Krizine.Na fotografiji: Anita Ugrina visa medicinska sestra.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Njemačka će najvjerojatnije od 1. srpnja ukinuti restrikcije za zapošljavanje državljana Hrvatske na njemačkom radnom tržištu, rekli su Jutarnjem listu europski diplomatski izvori u Bruxellesu, koji su takvu najavu nazvali “ugodnim iznenađenjem” te dodali kako “treba pričekati da takva odluka postane i službena”. Njemačka, kažu izvori Jutarnjeg lista, do sada je bila najoštrija oko pitanja potpunog otvaranja tržišta rada za građane novih članica EU i insistirala na maksimalnom korištenju prava za restrikcije do sedam godina.

Vijest o mogućem ukidanju restrikcija objavio je jučer portal Croexpress.eu pozivajući se na “neslužbeni razgovor” sa zastupnikom Bundestaga iz redova CDU-a, Klaus-Peterom Willschom. On je u tom razgovoru potvrdio da je politička odluka donesena te da se čeka da prođe procedura u parlamentu.

Europska komisija će sljedeći tjedan objaviti izvještaj o prvih dviju godina članstva Hrvatske u EU, nakon čega istječe razdoblje privremenih restrikcija za slobodan pristup tržištima rada starijih država članica prema jednakim uvjetima kao i njihovi građani. Ovaj izvještaj Komisije će poslužiti kao osnova za odluku o produljenju ili ukidanju restrikcija za hrvatske državljane.

Do kraja lipnja sve bi države koje namjeravaju za dodatne tri godine zadržati restrikcije zapošljavanja Hrvata bez radnih dozvola morale o tome izvijestiti Europsku komisiju i navesti razloge. U Komisiji zasada nam nisu htjeli otkriti koje su države najavile ukidanje a koje produljenje restrikcija, poručivši da pričekamo izvještaj sljedeći tjedan.

Ipak se neslužbeno doznaje da će “dobar broj” država koje su imale takve restrikcije njih ukinuti nakon 1. srpnja. Među državama koje se spominju neslužbeno su Nizozemska, Belgija i Italija. Spomenula se ranije i Slovenija, ali se čini da će ona ipak zadržati restrikcije još tri godine.

Prema formuli 2 plus 3 plus 2, države članice mogu do sedam godina ograničavati slobodan pristup njihovom tržištu rada (pod istim uvjetima kao za svoje državljane), što znači da neke od njih hrvatskim državljanima mogu restrikcije držati do kraja lipnja 2020. godine, dok Hrvatska zadržava pravo za recipročne mjere. Čak 13 od 27 članica EU je odlučilo nametnuti te restrikcije u prvih dvije godine našeg članstva. Od zapadnoeuropskih država samo Švedska, Finska, Danska i Irska nisu uvele restrikcije. Od novih članica takve restrikcije su uvele Slovenija, Malta i Cipar.

Ako bi Njemačka ukinula restrikcije, to bi moglo biti zbog rekordno male stope nezaposlenosti, koja je prošli mjesec iznosila samo 4,7 posto, što je najmanje u EU i najmanje u zadnjih 12 godina u Njemačkoj.

S druge strane, kako saznaje Jutarnji list, očekuje se da će Austrija zadržati restrikcije za dodatne tri godine, a kao razlog, osim velike nezaposlenosti u Hrvatskoj što predstavlja opasnost za masovniji odlazak u potrazi za poslom naših građana u Austriju, je i “zabrinjavajuće velika stopa nezaposlenosti u Austriji od 5,6 posto!”. Iako Austrija ima treću najmanju nezaposlenost u EU (Njemačka 4,7 i velika Britanija 5,5 posto), ta razina nezaposlenosti u Austriji je najveća u zadnjih desetak godina.

Ipak, svi naši sugovornici u EU se slažu da bi produljenje restrikcija za građane Hrvatske nakon 1. srpnja bilo više znak dodvoravanja javnom mnijenju nego što bi bila opravdana odluka. Hrvatska, bez obzira na ozbiljan problem nezaposlenosti, zbog toga što je relativno mala država ne bi predstavljala ozbiljan problem za tržište rada drugih država članica u slučaju ukidanja restrikcija.

Hrvatsko ministarstvo: Nema razloga za zadržavanje restrikcija

Na upit Jutarnjeg lista o tome koje su države najavile ukidanje ili nastavak restrikcija, iz našeg Ministarstva rada i socijalnog sustava su odgovorili da su u tijeku razgovori i konsultacije s državama članicama EU o tome te da “dok te konsultacije ne završe, ne možemo komentirati, posebno ne neslužbene najave”. U odgovoru glasnogovornika Krunoslava Vidića stoji da je to ministarstvo “uvjereno da potencijalni radnici koji bi iskoristili jednu od temeljnih sloboda EU i otišli u potragu za poslom u neku od država članica, ne bi napravili značajniji poremećaj na njihovu tržištu rada te da ni jedna država članica nema razloga za produljenje prijelaznog razdoblja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:58