PROPALO RAZDVAJANJE JAVNOG I PRIVATNOG

NITKO NE ZNA KOLIKO DRŽAVA PLAĆA PRIVATNICIMA Ostojić: 'Dajemo 700 milijuna kuna'; HZZO: 'Ne, 250 milijuna'

Privatnici tvrde kako Vladina igra oko natječaja uopće nije objektivna niti profesionalna
 Goran Mehkek / CROPIX

Koliko ustvari iz proračuna izdvajamo za privatne poliklinike?

Ministar Rajko Ostojić jučer je ponovio: 700 milijuna kuna godišnje. U HZZO -u tvrde: 250 milijuna kuna godišnje. Ova razlika najbolje ocrtava kaos zbog kojeg je ideja razdvajanja privatnog od javnog zdravstva - propala.

A ministrova ideja je glasila: jeftiniji, brži i efikasniji pregledi.

Javne bolnice bolje bi tako popunile svoje kapacitete čime bi se skratile nepregledne liste čekanja, pacijenti bi do pregleda dolazili brže, monopol pojednih privatnih poliklinika trebao je nestati, a cijene zdravstvenih pregleda kod privatnika pasti za 30 posto. Postojeći ugovori s privatnicima bi se revidirali, raspisali bi se natječaji i tako bi državni proračun uštedio najmanje 200 mil. kn. Budući da se po dopisu iz HZZO-a privatnim poliklinikama do 31. 3. ove godine davalo 250 milijuna kuna godišnje, računica je potpuno nejasna.

Ideja koja je u teoriji bila odlična, u praksi je donijela kaos.

Raskidanje ugovora s privatnicima produljilo je liste čekanja, nakon čega su se ‘monopolistima ’ ti isti ugovori, da se izbjegne gomilanje pacijenata, produljili po starim cijenama, a javni natječaji još uvijek nisu blizu raspisivanja. Sada privatnici ne mogu planirati svoju poslovnu godinu, bolnice još nisu spremne za navalu, a liste čekanje sve su dulje.

Kraj monopola

Ostojić je reformu najavio dok je na KBC Rebro u rad puštao prvi državni PET CT uređaj, na koje je dotad monopol imao MEdikol.

Krajem 2012. sve privatne zdravstvene klinike i poliklinike koje imaju ugovore s HZZO, dobile su dopis da za 2013. ne naručuju nove pacijente jer im je “status nesiguran”, a 31. ožujka HZZo raskida ugovore s njih 14 i Medikolom.

Ostojić 26. travnja najavljuje javne natječaje jer “neće više dopustiti monopol”.

- Za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro će biti raspisan javni natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje ponude, rekao je Ostojić i naglasio: Upravo puštamo natječaj koji će biti otvoren za sve privatne ustanove, a ne samo za odabrane kao do sada!

No samo četri dana kasnije, nakon što su se liste čekanja produljile, preokret.

Po hitnom nalogu ministra Rajka Ostojića, na izvanrednoj telefonskoj sjednici u HZZO-u 30. travnja odustalo od ideje javnog natječaja.

Ministar je u svom dopisu naložio ravnatelju HZZO-a, da ‘odmah pripremi odluku o produživanju ugovora’ privatnicima kako bi spriječili nastanak liste čekanja, s obzirom da se ‘subjekti kojima prestaje ugovorni odnos sa HZZO-om, nisu na vrijeme pripremili na prestanak ugovorenog odnosa sa Zavodom, te su i dalje naručivali pacijente na preglede/dijagnostičke postupke’.

Ugovori o zdravstvenoj zaštiti pacijenata sa privatnicima tako su ipak produljeni do kraja lipnja.

Priprema projekta

- Želimo izbjeći povećanje listi čekanja na preglede. Subjekti koji bi trebali preuzeti pacijente trebaju neko vrijeme za pripremu i prihvat povećanog broja pacijenata- objasnili su iz HZZO-a.

Tako su ugovori 15 privatnih poliklinika među kojima i Medikolom, protivno najavljivanom, produženi do kraja lipnja.

- Na izvanrednoj sjednici HZZO-a donesena je Odluka o osiguranju sredstava za ugovaranje PET/CT dijagnostike. HZZO će Medikolu ponuditi pet posto nižu cijenu jer je Odlukom na sjednici cijena PET/CT vraćena na staru vrijednost - kažu u HZZO-u.

Ljubicu Đukanović, pomoćnica ministra kaže da su ugovori produljeni jer je skrb za pacijente primarni cilj zdravstva.

- Sve je po zakonu, a novi plan će napraviti sanacijska vijeća bolnica, nakon čega idu natječaji- tvrdi Đukanović.

No iako su najavljivali da će cijene svih zdravstvenih usluga u bolnicama, izuzev dijalize, biti srezane su između 20 i 30 posto,prema odgovoru HZZO-a, ugovor sa Medikolom produžen je ‘ po staroj vrijednosti’.

Godišnje HZZO, ako je vjerovati procjeni ministarstva, na temelju potpisanih ugovora privatnicima isplaćuje oko 700 milijuna kuna. Najviše je dobio Medikol: 116,5 milijuna kuna, više nego slijedećih devet zajedno. Prema tom izračunu, ispada da Medikol mjesečno dobije oko 9, 7 milijuna kuna, a svaki od ostalih devet privatnika oko 840 tisuća kuna.

Skakanje u usta

Prije svega kako nam tvrde naši sugovornici, javne bolnice jednostavno nisu spremne za prihvat pacijenata jer da bi obavili sve preglede trebali bi organizirati rad u tri smjene za što im trebaju novi zaposlenici koje bi pak trebalo i platiti. Nevenka Kovač, ravnateljica poliklinike Katarina smatra kako je ministar rezolutnim najavama sam sebi skočio u usta.

- Uvidjeli su da se liste čekanja povećavaju i zbog toga je došlo do produljenja ugovora. No što će biti nakon 30. lipnja, nitko ne zna. Kada će biti raspisan natječaj, isto tako se ne zna. Ne zna se i hoće li ga uopće biti - smatra Kovač. Ocijenila je da se ova igra oko objavljivanja natječaja neprofesionalna i nekorektna.

- Kako da napravimo poslovni plan za ovu godinu, kada natječaja još nema? Vi danas na polovici poslovne godine još uvijek ne znate koliko ćete imati pacijenata- smatra Kovač.

PROPAST REFORME

rujan 2012. Ministar Rajko Ostojić najavljuje razdvajanje privantog zdravstva od javnog i uštedu 200 milijuna kuna

prosinac 2012. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga obaviještava privatne klinike i poliklinike da za 2013. ne naručuju nove pacijente

31. ožujak 2013. HZZO donosi odluku o raskidanju ugovore sa svim privatnim klinikama i poliklinikama

26. travanj 2013. Ministar zdravlja Rajko Ostojić najvaljuje javni natječaj za ključne dijagnostičke i operativne zahvate jer ‘ne želi monopol pojedinih privatnika’

30. travnja 2013. Liste čekanja rapidno se povećavaju, ministar Ostojić po odustaje od javnog natječaja i traži da se ugovori s privatnicima produže do kraja lipnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:25