JOŠ BEZ KANDIDATA

NITKO NE ŽELI BITI HDZ-OV KANDIDAT I Dražen Siriščević i Zvone Boban odbili Karamarka

Najveća oporbena stranka sve bliže odluci da podrži Bandića u utrci za gradonačelnika Zagreba
 Arhiva CROPIX

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko nikako da nađe kandidata za gradonačelnika Zagreba jer danas ga je, doznajemo, odbio i posljednji potencijalni stranački pulen za tu funkciju - ravnatelj KD “Vatroslav Lisinski” Dražen Siriščević!

Isto je, doznajemo, učinio i osmi Karamarkov izbor - nogometaš Zvonimir Boban, pa je HDZ sve bliže ideji da ipak podrži Milana Bandića. Iz izvora u stranci danas ujutro dobili smo informaciju da Siriščević još ozbiljno razmišlja o kandidaturi.

- Vidi u tome izazov, ali i puno problema - rekao nam je naš izvor blizak Siriščeviću. Samo tri sata poslije do nas je došla sasvim suprotna informacija.

- Siriščević je odustao! A i Boban! Karamarko razmišlja da kandidat ipak bude šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, što bi značilo podršku Bandiću - rekao je naš izvor u zagrebačkom HDZ-u. Prepričao nam je da je Siriščević, nakon razgovora s prijateljima koji su mu u pravilu rekli da je to besmisleno, odustao.

- Ne može osvojiti više od šest, sedam posto glasova - zaključuje naš izvor. Kaže da je Karamarko sa svim potencijalnim kandidatima osobno razgovarao, ali da su mu svi dali odbijenicu.

- Razumijem ih, tko bi se pametan toga prihvatio - kaže član zagrebačkog HDZ-a.

Smatra da je odbijanje niza uglednika da se prime tog izazova posljedica krivo vođene politike vrha HDZ-a, pa i samog Karamarka.

- Gradonačelničkog kandidata i program trebalo je predstaviti još najesen. Pet mjeseci kampanje možda je dovoljno Milanu Bandiću i Rajku Ostojiću, ali našem kandidatu sigurno nije. Sada je teško pridobiti nekog ‘čovjeka od formata’ kakav nam treba - smatra naš sugovornik. Nezadovoljan je stanjem u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a jer, kaže, sve vodi tome da će kandidat ipak biti šef zagrebačkog HDZ-a Mikulić.

Mikulić danas nije želio komentirati vlastitu moguću kandidaturu.

- O tome ne znam ništa. Kad dođe vrijeme, predstavit ćemo svog kandidata za Zagreb - rekao je kratko, uvjeren da se HDZ nije prekasno upustio u gradonačelničku priču te da još uvijek imaju dovoljno vremena.

Naš izvor iz stranke ne krije da ni Siriščevića niti Mikulića ne smatra dobrim odabirom.

- Siriščević nije iz naše baze. Jedan sam od osnivača stranke, a Siriščevića nisam vidio ni na jednom sastanku ili skupu HDZ-a. Ne znam čak ni je li član stranke.

Mikulić je, pak, nepoznat široj javnosti, neprepoznatljiv i ne vjerujem da išta može učiniti.

A i on je čovjek koji je u kampanji za šefa HDZ-a stalno naglašavao da neće i ne može biti kandidat za gradonačelnika. Pa to je žalosno - kaže naš izvor.

Uvjeren je da kandidatura Mikulića ili Siriščevića zaista ide u prilog tezi da će HDZ ipak stati iza Bandića.

- A i to je krivo jer podcjenjuju ugled koji u struci, a i u gradu uživa SDP-ov kandidat Rajko Ostojić. Mnogi naši članovi, prema onome što sam čuo, prije će glasati za njega - smatra ovaj HDZ-ovac, dobro upućen u stranačke prilike.

Još se nisu konstituirali u Zagrebu

Zanimljivo je da zagrebački HDZ, bez obzira na to što je izabran novi šef, još nije konstituiran. Prema Statutu HDZ-a, dok se to ne dogodi, ne mogu ni predstaviti vlastitog kandidata o kojem se prethodno treba raspraviti i glasovati u zagrebačkoj organizaciji. No, da se Statut u HDZ-u baš i ne poštuje, kao i da šef Tomislav Karamarko ne ispunjava ono što je obećao - da će ogranci sami birati svoje kandidate - dovoljno govori i to što iz vrha stranke pljušte ponude raznim kandidatima, o čemu u zagrebačkom HDZ-u i ne znaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36