NIŽE CIJENE KNJIGA

NITKO NE RAZUMIJE FORMULU ZA IZRAČUN CIJENE Jovanović pojeftinjuje udžbenike za 15 posto, ali ne zna kako

Ministar je donio formulu za izračun cijene koju ne razumiju nakladnici školskih knjiga, prosvjetari, ali ni matematičari
 Tea Cimas / CROPIX;

Tri profesora matematike, dva nakladnika školskih udžbenika, dugogodišnji djelatnik Ministarstva znanosti i pravnik sindikata nisu uspjeli odgonetnuti smisao formule kojom je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zamislilo izračun najviše razine cijene udžbenika. Nacrt pravilnika sa spornom formulom pušten je u javnu raspravu, a najviše iznenađuje reakcija Ministarstva u kojemu ne žele objasniti kako se zadanom formulom može doći do najviše cijene udžbenika.

- Ne možemo vam reći tko je radio nacrt pravilnika, ni objašnjavati formulu dokle god je proces njegova donošenja u tijeku - rekli su u MZOS-u i dodali da će konačnu odluku o cijenama udžbenika ionako donijeti ministar do 15. veljače.

Problem formule su prekomplicirani, ali dijelom i neutvrđeni parametri koji ne dovode do rješenja, zaključila su dva naša sugovornika nakladnika koji iz razumljivog razloga žele ostati anonimni. Ovih dana nakladnici, naime, učvršćuju svoju pregovaračku politiku s Ministarstvom.

Riječ je o najvažnijim tjednima, o kojima im dijelom ovisi zarada, jer je riječ o formiranju cijena udžbenika koji će vrijediti iduće četiri godine. Trenutno je zadnje što im treba sukob s MZOS-om.

Formula iz nacrta pravilnika kaže da se najviša razina cijene dobiva zbrojem prosječnog autorskog honorara s prosječnim troškovima (recenzije, lekture, korekture, grafička priprema, cijena tiska, trošak distribucije), čemu se još dodaje PDV.

- Očito nakon 30 godina rada u prosvjeti nisam sposoban čitati s razumijevanjem - rekao je sugovornik kojeg smo zamolili za proučavanje formule. Drugi je sugovornik zaključio da bi po toj formuli apsolutno svaki udžbenik morao imati drukčiju cijenu, a treći tvrdi da je bez objašnjenja parametara izračun cijena nemoguć.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Neven Antičević kratko je izjavio da će nakladnici uskoro izaći s usklađenim stavovima. No, potvrdno je odgovorio na pitanje je li tu dvojbena matematika.

Nakladnici očito ne žele ulaziti u sukob s ministrom, to više što im je stalo mijenjati postojeći Zakon o udžbenicima. Bit će, kažu otvoreno, vremena za tenzije, ne otežavajte nam pregovore. Na ponovljeni upit je li im formula jasna ili nije, dodaju: Sluštajte, netko je nešto morao napisati da bi ispoštovao Zakon o udžbenicima. No, nemojmo sad o tome’.

Da je nacrt pravilnika donesen zbog poštovanja zakonske klauzule, indirektno potvrđuju i u Ministarstvu. “Odluka o najvišoj razini cijena udžbenika sukladno Zakonu sadrži više cijena za više vrsta i oblika udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava. Ministarstvo znanosti u više navrata je naglasilo da će udžbeničke torbe za iduću školsku godinu biti lakše, a udžbenici kvalitetniji i jeftiniji. Naglašavamo kako ministar propisuje samo najvišu razinu cijena”, stoji u očitovanju MZOS-a, ne otkrivajući poimence autore pravilnika koji bi mogli pojasniti formulu, već samo da je riječ o “posebnom povjerenstvu koje je osnovao ministar znanosti”.

Formula za izračun najviše cijene udžbenika

Najviša razina maloprodajne cijene =

prosječna vrijednost autorskog honorara (određuje se prema arku)

+ zbroj prosječnih vrijednosti troškova (cijena uredničkog honorara, recenzije, lekture, korekture, grafičke pripreme, cijene tiska i troška distribucije od dvije kune po primjerku)

+ marža (najviši iznos određuje se u postocima)

+ porez na dodanu vrijednost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:35