REPORTAŽA IZ LIPIKA

NISU PRIMILI ČAK 25 PLAĆA Jutarnji s radnicima zbog kojih će cijela zemlja stati na dva sata

'Dok se oni dogovore, slože i preslože, mi propadamo. Tu vlada beznađe, dvije godine smo u agoniji'
 Tomislav Krišto/Cropix

Nismo privatizirani. Davali su nas na prodaju tražeći nemoguće iznose pa potencijalni kupci nisu bili motivirani. Tko nama upravlja? Više od devedeset posto u vlasništvu je države. Loptaju se s nama. Pripadali smo agenciji AUDIO pa se on rasformirao na DUUDI i CERP. Zatim se nešto oglasi Ministarstvo turizma pa nas podsjete da se o nama treba brinuti Ministarstvo financija. I dok se oni imenuju, dogovore, slože i preslože, mi propadamo. Tu vlada beznađe, 25 plaća nismo primili! Dvije godine smo u agoniji. Neka Vlada koja nam je poslodavac proda barem jedan onaj bijesni automobil i isplati nam zaostale plaće. Nitko nam se ne obraća. Sad su nam isključili i struju.

Da su nas barem likvidirali u stečaj, završili bismo na burzi i dobili barem naknadu za nezaposlene. Ovako smo jedino poduzeće kojem se ništa neće otpisati. Jedini smo radnici u Hrvatskoj koji nisu primili 25 plaća. I zato smo pregovarali s drugim sindikatima da nam daju potporu te će se danas, između 12 i 14 sati, održati veliki štrajk solidarnosti! Neka odjekne simbolično, da Vlada sa svim svojim ministrima, agencijama i ostalim državnim tijelima zna da je, među ostalim, zaboravila svoje poduzeće u Lipiku!

Tako govore radnici hotela Lipa u Lipiku. Razočarani su i iscrpljeni. Sjedimo za velikim stolom, u praznom restoranu je hladno, studen se uvukla u zidove hotela, nema struje, nema grijanja. Gledam ljude stisnute u kaputima: kuhari, konobari, domaćice, recepcioneri, referenti u računovodstvu i tehnička služba. Svaki od njih ima dvadeset do trideset godina radnog staža. Za mirovinu nisu, a posla nema. Ukupno ih je 12, loše raspoloženje i ne pokušavaju sakriti.

“To je sve?”, pitam.

“Nije, još dvoje nedostaje”, kažu. Gospođa direktorica Jasminka Stričević i njezin suprug Franjo Stričević.”

“Kako to da nisu s vama?”

“Ne znamo. Ako se ne oglašavaju, valjda im je dobro.” Kažu i uzdahnu.

Hotel Lipa dio je Zdravstveno-rekreacijskog centra Lipik (ZRC Lipik) koji je još 1745. osnovala Marija Tereza i dala mu status toplica. Lipa je bila depandansa hotela Lipik, nekad velikog objekta sa 350 ležajeva koji je srušen u ratu, 1994. Lipa i pripadajući bazeni obnovljeni su i kompleks je nastavio s radom. No, tijekom godina ZRC Lipik nagomilao je 460 milijuna kuna duga, a natezanja s više zainteresiranih investitora, nažalost, nisu urodila plodom. Zadnji je bio strateški investitor iz Londona, odnosno investicijski fond Inunison International Confirming u suradnji s Norgate Insurance Group, koji je navodno trebao dokapitalizirati tvrtku sa 32 milijuna eura.

Time bi se podmirili dugovi zaposlenicima i vjerovnicima, uz otpis zateznih kamata. No, nije se ishodio pozitivan kraj pregovora između većinskog vlasnika države i spomenutog ulagača koji je navodno kasnio s pismom namjere banke i bankovnim jamstvom. Predstečajna nagodba trajala je 210 dana; odbijena je u listopadu prošle godine. Vjerovnici na čelu s Ministarstvom financija na zadnjem ročištu nisu pristali na plan restrukturiranja, tvrtka je uložila žalbu, žalba je odbijena i Financijska agencija je podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Iako nisu primili plaću dulje od dvije godine, radnici hotel održavaju urednim (Foto: Tomislav Krišto/Cropix)

Iz tog je razloga Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) prije nekoliko dana pokrenuo štrajk u ZRC Lipik te je zamolio sve tvrtke i službe da u utorak između 12 i 14 sati održe štrajk solidarnosti. Radnici su zadnju plaću primili 31. prosinca 2011. godine za prosinac 2011. Cijelu 2012. i 2013. godinu radili su bez ijedne plaće. Stalno su im, kažu, obećavali da će doći investitor i riješiti njihovu situaciju.

“Dolazili su tu predsjednici vlada, predsjednici države, svi su kroz Lipik prolazili i ovdje su bili ugošćeni. I Ivo Sanader, i Jadranka Kosor, i Stipe Mesić… jedino Milanović nije bio. Samo su nam govorili da nas nisu zaboravili, da će riješiti naše pitanje, a čim bi došli do Novske, 20 kilometara od Lipika, zaboravili su gdje su bili”, rekla je Katica Mamić, sindikalna povjerenica.

Iako dvije godine nisu dobili ni kunu, brinu se o objektu, zimi dolaze razmontirati radijatore da cijevi ne puknu od hladnoće. Jednako je i s bazenima, svu su vodu ispustili iz kompleksa da ne stradaju objekti, pojašnjavaju radnici. Ljuti ih, kažu, što za njih nitko ne želi preuzeti odgovornost.

“Gubili su vrijeme. Sad kažu da engleski kupac Peter Alexander Moss nije ozbiljan. Pa valjda imamo neke obavještajne službe koje bi trebale istražiti je li on ozbiljan kupac ili lakrdijaš”, lamentiraju.

S nostalgijom se sjećaju nekadašnjih vremena. Lipik je, kažu, bio pojam rekreacije i zabave. U najboljim danima bilo je 174 zaposlenika. U ratu ih je ostalo 50-ak, neki su otišli u mirovinu, neki su umrli i sad ih je 14. Tri gospođe su u službi računovodstva. Budući da su formalno još u radnom odnosu, moraju napraviti sve što zakon nalaže, među ostalim predati i - završni račun.

Samo Marija Tereza je znala s nama

Ni u gradu nije puno bolja atmosfera. Lipik, kažu nam građani, danas ima oko dvije tisuće stanovnika. Gospodarstvo je, žale se, na niskim granama, upitna je sudbina Lipičkog Studenca, staklana također loše stoji, dobro je onima koji su se uhljebili, ima ih 50 u gradskoj upravi, a za svaku sitnicu moraš ići u Pakrac, govore kroza zube.

“Ljudi se iseljavaju, mladi s visokom stručnom spremom odlaze u Europu i ondje rade poslove nekvalificirane radne snage. Lipik leži na termalnim vodama, ali za razliku od Marije Tereze, hrvatska država ne zna što bi s time”, poručili su djelatnici ZRC-a Lipik i njihovi sugrađani.

Sindikati: Neće raditi do 200.000 zaposlenih

Sindikati u utorak kreću u prvi od niza štrajkova zbog izmjena Zakona o radu. U znak solidarnosti trebalo bi sve stati od 12 do 14 sati, a sindikati poručuju da bi bili zadovoljni kada bi u akcijama sudjelovalo između 100 i 200 tisuća radnika.

Štrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima u Lipiku te neisplate šest plaća u tvrtki Arena Pula.

- To će biti prvi štrajk solidarnosti u Hrvatskoj i bilo koja brojka je velik iskorak u razvoju svijesti o potrebi solidarnosti hrvatskih građana i radnika - poručio je u ponedjeljak Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Štrajk bi trebao biti organiziran ovisno o sektoru u kojem su zaposleni. Zaposleni u prometu neće moći zaustaviti tramvaje ili vlakove cijelo vrijeme, već bi to trebali učiniti na vidljiv način, ali bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Zaposleni u trgovačkim društvima okupiti će se na jednom mjestu, gdje će ih sindikalni povjerenici upoznati s izmjenama Zakona o radu. U područjima od vitalnog značaja, poput zdravstva, s poslodavcima će se dogovoriti tko može štrajkati, kako pacijenti ne bi bili ugroženi.

Sindikati podsjećaju da se na referendumu više od 260.000 njihovih članova izjasnilo da žele sudjelovati u štrajku protiv novog ZOR-a. Štrajk će biti samo priprema za daljnje akcije. Već bi se u srijedu trebao održati i prosvjed na Markovu trgu, kada se u Saboru očekuje rasprava o ZOR-u.

Sindikalci najavljuju da će međunarodnu javnost izvijestiti o ponašanju poslodavaca i vlasti tijekom štrajka. ( G. Galović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 13:54