ODBOR ZA MLADE, OBITELJ I SPORT

NIŠTA OD PONIŠTAVANJA NATJEČAJA PRAVOBRANITELJA ZA DJECU Mrak Taritaš nezadovoljna napustila sjednicu, kandidati šokirali odgovorima

Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / Hanza Media

- Treba li izabrati kandidata među samo njih petero koji su se javili na natječaj za pravobranitelja za djecu i izabrati između većine njih koji ne zadovoljavaju i samo jedne koja zadovoljava ili ponoviti postupak izbora?

S tim je pitanjem Marina Škibole započela sjednica Odbora za mlade, obitelj i sport. A ista dilema mučila je i sve ostale članove odbora, ali je nakon rasprave zaključeno da je jedna kandidatkinja ipak dovoljno odskočila i zadovoljila kriterije pa da ipak ne treba raspisivati novi natječaj za koji se i ne zna kakve bi rezultate donio. Na koncu je Odbor sa sedam glasova zaključio da će Saboru predložiti Helencu Pirnat Dragičević, pravnicu koja je na intervjuu ostavila dojam najkompetentnije osobe za pravobraniteljicu za djecu, i Tatjanu Holjevac sa pet glasova.

Anka Mrak Taritaš napustila je sjednicu jer je zagovarala opciju da ne izaberu nikoga i ponove natječaj jer joj je, kako je rekla, 'rezultat činjenice da smo institut pravobranitelja stavili pod znak pitanja, vrlo, vrlo čudan – dobili smo pet kandidata, od kojih su neki nezadovoljni sa svojim poslom, došli su na odbor nepripremljeni, a neki su iznenadili vrlo neobičnim odgovorima'.

S time da su kandidati iskazali ne samo neznanje nego i aroganciju i davali neugodne odgovore složio se i HDZ-ov Ivan Šipić koji je loš odaziv na natječaj pripisao stvaranju klime u društvu da je već sve dogovoreno. 'Jesmo li svi skupa krivi zbog ovog. Iznenađen sam odgovorima kandidata koji su bili čudni, kao da nekoga pitate kako si, a dobijete odogovor: dvije kile jabuka. Žalosno je što se javilo samo pet kandidata za tako važnu funkciju.', rekao je Šipić.

Jedini koji smatra da je natječaj prošao dobro je Hrvoje Zekanović koji je rekao kako je svaki od tih pet kandidata bolji od Ivane Milas Klarić čiji je krimen, po njemu, što je rad pravobraniteljice za djecu svjetonazorski obojila. Na to je reagirala Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je Zekanoviću uzvratila da joj je njegov stav neprihvatljiv jer se ljudi biraju na temelju obrazovanja i kompetencija, a ne paušalnog dojma o svjetonazoru i stala u obranu pravobraniteljice Ivane Milas Klarić u odlasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:45