TURUDIĆ ZA JUTARNJI

‘Nisam bio u tom klubu u vrijeme lockdowna, nego na Staru godinu! Reći ću vam i tko me pozvao‘

Suci USKOK-a i državni odvjetnici prolaze najstrože provjere, i to već 12 godina, ministri i drugi dužnosnici ne. Pametnome dovoljno
Ivan Turudić
 Darko Tomaš/Cropix

Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić jedan je od onih koji je rekao da je bio u Slovenskoj 9, a prozvan je da je i kartao u tom klubu.

Da razjasnimo. Jeste li bili u klubu u vrijeme lockdowna? Jeste li išli tamo na kartanje?

- Ne, to tvrdim kategorički i to je, vjerujem, provjerljivo. Posljednji put bio sam tamo na Staru godinu 2019., poslijepodne, nakon što me pozvao moj prijatelj Stanko Šarić. Bio sam u gradu sa suprugom i navratili smo na piće. Stajali smo u gornjem dijelu, a u klubu je bilo 20-30 ljudi. Ja u tom klubu, za koji nisam ni znao da je od Kovačevića, i znam ga pod imenom Ravnica, nikad nisam kartao.

Ne znam kako netko može izmisliti takve stvari. Ja ne kartam sigurno više od deset godina, nemam vremena za to.

Kako komentirate "čaršijske priče" koje iznosi predsjednik Milanović, koji je tamo bio s načelnikom Glavnog stožera i koji govori da su ministri tamo odlazili kao zadnji magarci?

- Ne, uopće neću komentirati predsjednika države.

Čovjeka koji upotrebljava takve usporedbe i sam navodi da sluša 'čaršijske priče' te vrijeđa ad hominem stvarno nije potrebno komentirati.

Predsjednik je rekao da se s premijerom mora naći u vezi s Janafom te da je premijer trebao biti informiran o istrazi o Janafu. Da mu se ne bi dogodila takva situacija kao što se dogodila premijeru Plenkoviću?

- Kome se dogodila? Nije se premijer našao u Kovačevićevu klubu tijekom lockdowna. Što se njihova nalaženja tiče, neka se nalaze ili ne nalaze, to je njihov posao.

Predsjednik inzistira na tome da je bilo curenja informacija iz istrage i da je trebalo uhititi Peteka i Kovačevića prilikom primopredaje novca? Jesu li premijer ili predsjednik smjeli znati za izvide?

- Naravno da nema pravo, to je udar na institucije i trodiobu vlasti. Predsjednik nije mogao znati (ili možda je iz 'čaršijskih priča') protiv koga i kada su započeti izvidi, pa niti u vrijeme famoznog Martinja. Nonsens je da za vrijeme izvida informacije cure iz policije, DORH-a ili sa suda.

To bi značilo, primjerice, da DORH radi sam protiv sebe i da probija izvide koje je sam naložio. To bi doista bilo apsurdno.

Kategorički, podaci o izvidima koji su tajni mogu osobama koje nisu ovlaštene biti dostavljeni ili pribavljeni jedino kaznenim djelom. Ako netko hoće takve podatke, neka mijenja Zakon.

Budući da ste bili u klubu koji je figurirao kao Kovačevićevo vlasništvo, postoji li opasnost da utječete na tu istragu kao predsjednik Županijskog suda?

- U predmetu istraga još nije započela. Kazneni postupak počinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage i ne znamo hoće li ga uopće biti. Ako rješenje postane pravomoćno, vidjet će se da su bili pogrešni napadi na tijela kaznenog progona i koliko je tu bilo neznanja i zle namjere.

Kad sam bio u tom klubu prošle godine, nisam niti znao za izvide protiv Kovačevića. Izvidi su trajali godinu dana i nisu probijeni.

Zar to ne govori dovoljno?

Slučaj Janaf otvorio je pitanje sigurnosnih provjera. Suci prolaze sigurnosne provjere?

- Suci USKOK-a i državni odvjetnici prolaze najstrože provjere, i to već 12 godina, ministri i drugi dužnosnici ne. Provjere su stalne, provjeravaju se telefonski razgovori, ispituju računi, imovina, razgovara se sa susjedima, prijateljima i neprijateljima. Pametnome dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:46