'OTIMAJU NAM ĆIRILICU'

Nikolićev savjetnik: 'Hrvati su višestoljetni kleptomani, oni će stalno uzimati tuđe upaljače i čaše sa stola'

 AP

Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović kazao je za banjalučke Nezavisne novine da je kod 'prisvajanja ćirilice' u Hrvatskoj riječ o višestoljetnoj kleptomaniji, koja je prisutna u dijelu hrvatske javnosti, hrvatskih vlasti i ustanova u kulturi.

-Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt - rekao je Pavlović.

Pavlović je ocijenio da se protiv toga ne može mnogo učiniti, jer, kako se izrazio, 'njihova kleptomanija pripada jednom mentalitetu i oni će stalno uzimati tuđe upaljače i čaše sa stola'.

- Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpske i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički porijeklo iz vinčanske kulture, a da će ovi ukrasti, krast će - ni prvo ni zadnje - ukazao je Pavlović.

Rekao je da se ne bi začudio ni da sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući u vidu proglašavanje Ruđera Boškovića Hrvatom ili pokušaj 'nekih stanovnika Hrvatske da stave Nikolu Teslu među Hrvate, zaboravljajući da su u kolovozu 1941. ustaše poklale kompletno selo Smiljan i cijelu obitelj Tesla'.

Govoreći o pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve, Pavlović je rekao da je pojam 'hrvatsko pravoslavlje' paradoksalan.

- Što treba raditi - pozvati povjesničare, lingviste koji bi povijesno relevantno osvijetlili tko su zapravo Marin Držić, Ivan Gundulić, što su govorili, što se pisalo, ali to neće umanjiti njihovu kleptomaniju - zaključio je Pavlović.

Naime, u Hrvatskoj je nedavno, u organizaciji HAZU-a, održan naučni skup na kojem je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom, a hrvatski filolozi ustvrdili da je najpoznatiji srpski ćirilični spomenik Miroslavljevo evanđelje iz 12. vijeka 'pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije'.

Kako pišu Nezavisne novine, najnoviji je primjer prisvajanja ćirilice spomenik ćirilici u Širokom Brijegu, gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić isklesao u kamenu ćirilična slova, objašnjavajući da je riječ o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:39