KOGA ŽELE GRAĐANI

NIKAD VEĆA RAZLIKA IZMEĐU DVIJE VODEĆE STRANKE: HDZ na 31,2%, a SDP pao na samo 18,8%!

Udruga Most ima podršku od 4,2 posto, točno onoliko koliko je SDP izgubio
 CROPIX

Najoštriji pad podrške SDP-u i najveća razlika u popularnosti između HDZ-a i SDP-a - dva su ključna pokazatelja ovomjesečnog istraživanja Crobarometra kojeg je za Dnevnik Nove TV u prvoj polovici travnja na uzorku od 964 ispitanika provela agencija Ipsos puls.

HDZ ovog mjeseca uživa podršku 31,2 posto, što je 1,2 posto više nego u ožujku, dok je SDP pao na 18,8 posto, što je pad od 4,2 posto u odnosu na ožujak. Tako oštar pad podrške SDP-u u prvoj polovici travnja teško je povezati s nekim konkretnim potezom Milanovićeve vlade.

Nesigurna Vlada

Loša vijest o povećanju trošarina na gorivo i cigarete objavljena je 15. travnja, zadnjeg dana ovog istraživanja i nije mogla značajnije utjecati na rezultat, dok je vijest o deficitu državnog proračuna većem od do sada iskazivanog i nužnosti hitnih rezova na rashodnoj strani objavljena tek nakon 15. travnja. Jedina zvučnija odluka Vlade u prvoj polovici travnja bilo je odustajanje od već usvojenoga dizajnerskog rješenja za nove registarske pločice i to nakon primjedbe Tomislava Karamarka da je s tablica nestao hrvatski grb, što je kod simpatizera SDP-a moglo učvrstiti dojam o kolebljivosti Milanovićeve vlade i nemoći da do kraja dovedu makar i najmanju najavu o promjenama.

Treba podsjetiti da su prije točno godinu dana, u travnju prošle godine, prema istraživanju Crobarometra SDP i HDZ uživali izjednačenu podršku - HDZ je tada podupiralo 19,8 posto ispitanih, a SDP 19,7 posto. Od tada do danas HDZ je bilježio stalni rast podrške do sadašnjih 31,2 posto, dok je podrška SDP-u oscilirala između najnižih 17,3 posto izmjerenih u rujnu prošle godine do 23 posto zabilježenih u ožujku ove godine.

Nakon pada na 11,6 posto zabilježenog u ožujku, Sinčićev Živi zid se ovog mjeseca oporavio na 13,9 posto. ORaH Mirele Holy u zadnja dva mjeseca imao je suprotan trend: dok je u ožujku uživao potporu od 9,2 posto, ovog je mjeseca pao na 7,7 posto. Udruga Most koju čini savez nestranačkih gradonačelnika i načelnika i njihovih neovisnih lista koja je u travnju najavila da će se na predstojećim parlamentarnim izborima natjecati u svim izbornim jedinicama već sad uživa podršku 4 posto ispitanih.

HNS na samo 1,3 posto

S obzirom da je riječ o udruzi koju građani zasad doživljavaju kao skromniju i pošteniju alternativu političkim strankama, moguće je da upravo njezinoj pojavi na nacionalnoj političkoj sceni i medijskoj pažnji koju su zadobili, treba pripisati pad podrške vladajućem SDP-u.

Sve ostale stranke uživaju potporu od tri posto ili manje: Stranku Milana Bandića u travnju podržava 3 posto ispitanika dok ostale stranke ovom trenutku uživaju potporu manju od dva posto. Vladajući HNS ovog mjeseca podržava 1,3 posto ispitanika, manje i od podrške koju trenutno uživa Hrvatska stranka umirovljenika ili Kujundžićeva Hrvatska zora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56