MILAN BANDIĆ

Nije otišao na trčanje u šest ujutro jer je htio biti prvi na biralištu

U subotu je već spremio supruzi izborni ručak, prvi se pojavio na glasovanju, odveo novinare na kavu, sa psom istrčao deset kilometara u 45 minuta, nije otišao na misu već je doma čekao ishod izbora
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Nije mogao spavati. Nekoliko je puta u noći sa subote na nedjelju palio i gasio svjetla u svome stanu u Bužanovoj ulici. Baš kao studenti koji sutradan imaju važan ispit ili osnovnoškolci uzbuđeni zbog nadolazećeg izleta. Ipak je najvažniji dan u životu predsjedničkog kandidata bio pred njim.

Brzi Bandić

I promijenio je, isključivo jučer, svoje deset godina uvježbane navike. Milan Bandić nije trčao, kao svaki dan, u šest sati ujutro. Valjda zbog neprospavane noći. Ili zbog toga, kako nam objašnjava glasnogovornik njegovog stožera i ‘majstor za medije’ Nedžad Haznadar, jer je na biralište odlučio izići u sedam sati ujutro.

- Ne bi drukčije stigao na biralište. Treba pretrčati tih 10 kilometara. To traje 45 minuta. A dolaskom u sedam sati ujutro ponovno je htio dokazati da će raditi za Hrvatsku koja se rano diže i kasno liježe - kaže.

Odjenuo je tako Bandić, nešto prije sedam sati ujutro, svoje odjelo. Ni ovaj put nije zaboravio staviti značku, malu hrvatsku zastavu zataknuo je na prsa, malo iznad srca. Točno u sedam, na izborno mjesto u Njegoševoj ulici stigao je u pratnji supruge Vesne. Spremno su pozirali brojnim fotografima, a izraz lica, kako ga je vjerojatno naučio Haznadar, davao je dojam da je uvjeren u pobjedu.

- Dobro je spavao. Na biralište je stigao posve odmoran. Svjetla u kući palila je njegova supruga - demantirao je Bandićevu neprospavanu noć njegov majstor za PR.

Kava u Klinčeku

Nakon što je obavio svoju građansku dužnost, pozvao je, već poslovično, novinare na kratko druženje u obližnjem kafiću, u Klinčeku. I pas Rudi je bio tamo. 20 minuta kasnije zaputio se kući, odjenuo crveno plavu trenirku i s Rudijem krenuo prema Kušlanovoj, gdje svakodnevno trči. Tamo su ga, kao i uvijek čekali njegovi bliski suradnici. Stipe Zeba, njegov savjetnik plijenio je pozornost svojom majicom. Na njoj je stajao natpis ‘Isus je zakon’. Teolog je, doduše, ili je na taj način posljednji put pozvao Crkvu da podupre upravo Bandića.

Deset kilometara je otrčao, bilo je vrijeme za odlazak kući na tuširanje i presvlačenje. S prijateljima i suradnicima dogovorio je druženje u caffe baru Mimica, otkriva nam Haznadar. Nije, kako je bilo očekivano, došao na misu u 11 sati u crkvu Svetog Franje Asiškog na Kaptolu. U stožeru nam objašnjavaju da je jučer preskočio misu jer nije ‘htio izazvati reakcije Crkve neposredno prije izbora’. I dok je Bandić ispijao kavu na Bukovačkoj cesti, novinari su mu bezuspješno pokušavali ući u trag. Pobjegao je..., očito je htio biti na miru. Ni njegovi najbliži suradnici, Duško Ljuština i Zdenko Antunović nisu znali gdje je.

- Ne znam. Zvao sam ga, ali se ne javlja na telefon. I Haznadar isto - uvjeravao nas je Antunović. I Ljuština nije znao gdje mu se šef nalazi.

Juhica za suprugu

- Nemam pojma, ja sam se rastao s njime na biralištu i otišao u stožer - rekao je Ljuština.

Sve to vrijeme Bandić je bio kod kuće. Odlučio je baš kao i u prvom krugu izbora, rezultate pratiti iz vlastitog doma. I kuhati svojoj supruzi.

Doznajemo, supruzi je do kasno navečer kuhao juhu, puricu i mlince, pravi zagrebački ručak, kakav je obećao protukandidatu Ivi Josipoviću ako pobijedi na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14