BEZVOLJNA ARMIJA

Nezaposlena žena: Da mi nije muža, ne bih preživjela!

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Nešto iza podneva pred zagrebačkom filijalom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje atmosfera jučer ničim nije odavala da su u javnost isplivale strašne brojke o čak 334.378 nezaposlenih u Hrvatskoj.

Lica bez nade

Muškarci i žene svih dobnih skupina zabrinuto su proučavali malobrojne oglase za radna mjesta. Natiskali su se tu zajedno i studenti, žene u jeftinoj odjeći i muškarci u elegantnim sakoima. U siromaštvu svi su jednaki. Još im je nešto bilo zajedničko. Na njihovim licima nije bilo ni trunka nade. Oglase su uglavnom proučavali bezvoljno. U vrijeme našeg posjeta Zavodu za zapošljavanje baš je trebao početi tečaj kojeg nezaposleni kolokvijalno zovu “plava soba”.

- Tamo moram naučiti kako tražiti posao, što je smiješno. Nije problem tražiti posao nego ga naći - kroz gorki smijeh priča 45-godišnja ekonomska tehničarka Jasna Bičanić, koja na burzu hodočasti već četiri godine, iako je dotad cijeli život bila uspješna poduzetnica. Najprije je na srijemskom području imala butik koji je pao u ruke agresora.

Postala je prognanica, a šteta u njezinom butiku procijenjena je na oko 100.000 eura. Samo je dio štete kasnije uspjela naplatiti.

Novac je uložila u pokretanje novog posla, kafića na Dolcu, no i njega je zatvorila kada je shvatila da nema zarade. Prijatelji su je tada nagovorili da novac uloži u dionice. Izgubila je 30.000 eura.

- Živim u unajmljenom stanu. Hvala Bogu što mi je suprug liječnik, pa nekako uspijevamo preživjeti. No, za godinu dana odlazi u mirovinu i ne znam kako ćemo tada - otvoreno govori. Svo to vrijeme i sama traži poslove, a ne libi se prihvatiti ni povremene ‘fuševe’, kao niti rad na crno, pa bi se moglo reći i da ona pripada među trećinu Hrvata koji povremeno uspijevaju nešto zaraditi u tzv. sivoj zoni ekonomije.

Sretni kuhar

Uz nju, posao traži 29-godišnji student Dalibor Bodiš. No, sumnja da će ga pronaći.

- Ne vidim budućnost za sebe u Hrvatskoj. Da mi bilo što ponude, bez problema bih sjeo u avion i odletio na drugi kraj svijeta, samo da imam posao s kojim mogu živjeti - priznaje.

Samo je jedan čovjek Zavod napustio s osmijehom na licu. Kuhar Vjekoslav Škreblin kojem je burza baš nedavno pronašla posao i to u državnoj službi, u domu za stare i nemoćne. Jučer je došao po potvrde za dječji doplatak. Prije toga, na burzi je bio gotovo pet godina. Sada konačno može odahnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:18