NOĆNA NEVERA

NEZAPAMĆENI ORKAN NA HVARU Istražuju ga zbog silovanja, a iz oluje svih oluja spasio je 26 djece

'Došao sam do prijatelja i izbavio ga iz nevremena, a onda smo zajedno krenuli pomoći ostalima'
 Damjan Tadić/Cropix

Bila je to oluja svih oluja, Hvar ne pamti takvo nevrijeme - pričao je uzbuđeno Hvaranin Miljenko Ivušić zvan Mrva, vlasnik lokala Max na Paklinskim otocima, koji je cijelu noć s ponedjeljka na utorak izvlačio djecu i odrasle s brodova iz marine na otoku Sv. Klement te ih spasio od jake nevere i snažne pijavice koja je rušila sve pred sobom.

- Sjedili smo u lokalu kada je oko 1.45 sati počelo jako puhati. Došao sam do prijatelja i izbavio ga iz nevremena, a onda smo zajedno krenuli pomoći ostalima - ispričao je hrabri otočanin. S prijateljem je uspio spasiti 30 brodova i četiri jedrilice u kojima je bilo puno djece s roditeljima.

Nepovjerljivi roditelji

- Tako nešto u životu nisam vidio. Bila je velika frka, stolice su letjele u zrak, pijavica mi je uništila lokal... - priča Ivušić koji je početkom sezone doživio skandal: Britanka ga je optužila da ju je zajedno s prijateljem, 25-godišnjakom iz BiH, silovao, ali istražni ih sudac nije dao pritvoriti.

Ivušić kaže da marina Palmižana ima 180 vezova, no da mnogi brodice vežu tamo gdje misle da je sigurno, ali kad se dogodi ovakvo nevrijeme, dovode u opasnost sebe i djecu. Bez lažne skromnosti ustvrdio je da je spasio 26 djece i njihove roditelje, njih četrdesetak iz nasukanih brodica. Mnogi su prema njemu bili nepovjerljivi. Prvo je išao spašavati djecu, a tek onda odrasle.

- Neki su krili da imaju djecu, valjda zato što sam se predstavljao kao kapetan, nisu shvaćali u kakvoj su opasnosti - kaže. Ukrcavao je prvo djecu te ih vozio u lokal. Davao im je suhu robu, topli čaj da se zgriju, pa se vraćao po ostale. Unesrećeni su polijegali na pod te su svi zajedno usnuli kad se oko 4.30 nevrijeme smirilo.

Opasno neiskustvo

- Bila je velika frka. Uspjeli smo sve spasiti, svi su sretni i zadovoljni - dodao je ugostitelj. Ipak, nije krio ljutnju jer su mnogi roditelji živote svoje djece doveli u opasnost zbog neiskustva u upravljanju brodom.

Stradalo 50 plovila, nitko nije ozlijeđen

U oluji i popraćenoj pijavicom kakva se ne pamti na Paklinskim otocima zabilježena su nasukavanja, više je brodica potopljeno, ali, srećom, nitko nije ozlijeđen. Miljenko Ivušić tvrdi da je tijekom troipolsatne kataklizme stradalo više od 50 brodova. Nasukao se i jedan katamaran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 16:32