SUTRA JE DAN D

NEZAPAMĆEN medijski interes: 200 novinara akreditiralo se za suđenje Sanaderu. Stižu mediji iz Kine, ali ne i iz Srbije

Suđenje bivšem premijer Ivi Sanaderu pobudilo je iznimno zanimanje medija iz cijelog svijeta, a akreditaciju je zatražilo oko 200 novinara. Sanaderovo suđenje tako, među ostalima, žele pratiti i novinari Reutersa i BBC-ja, a tu je čak i kineska državna agencija Xinhua. Nitko od bosanskih niti srpskih medija nije tražio akreditaciju.

Od stranih reportera sutra će početak suđenja na Županijskom sudu u zagrebu pratiti i novinari France Pressa, Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitunga (WAZ). Iz susjedne Srbije i BiH nitko nije zatražio dozvolu za praćenje suđenja.

Osim predstavnika medija suđenje želi pratiti pet građana, kao i Građanski odbor za ljudska prava .

S obzirom da će se suđenje, koje će voditi sudac Ivan Turudić, odvijati u prostoriji u koju stane samo 52 osoba, mediji će suđenje moći pratiti putem televizijskog prijenosa iz predvorja zagrebačkog Županijskog suda. Sanadera će se moći fotografirati samo nekoliko minuta prije početka procesa.

Podsjetimo, Ivo Sanader se na optuženičkoj klupi nalazi zbog optužbi za ratno profiterstvo, jer se sumnjiči da je primio proviziju od 3.6 milijuna kuna od zajma kojeg je Hypo banka dala Hrvatskoj u ratnim godinama. Sanader je te optužbe ' s gnjušanjem ' odbacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:00