POMAMA ZA UNIFORMAMA

NEVIĐENA NAVALA ZA POSAO POZORNIKA Na 325 mjesta u policiji prijavilo se 3249 ljudi!

Zagreb, 181009.Britanski trg.Prosvjed stanara Pantovcaka te okolnih ulica poradi lose organizacije parkiranja Zagrebparkinga.Stanari prosvjeduju jer odnedavno nemaju dovoljno mjesta za praking u spomenutoj ulici, te stoga mjesto za svoj automobil traze u ostalim ulicama, neposredno uz Pantovcak.Na fotografiji: policajac koji je upucen na mjesto prosvjeda, uzima osobne podatke jednog od prosvjednika.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Državna služba uvijek je bila privlačna, posebno u krizna vremena, kad sigurna i redovita plaća pomalo postaje privilegij. Dokaz za to je i natječaj MUP-a za program srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac u 2014./2015. Na natječaj za 325 policijskih službenika iz cijele Hrvatske pristigle su 3503 molbe, no dio kandidata je otpao, pa je tako ostalo njih 3249, piše Slobodna Dalmacija .

Kandidati će morati proći razna testiranja, koja uključuju provjere psihičkih i motoričkih sposobnost, te znanje stranog jezika i informatike, a ne smiju biti članovi ni jedne političke stranke.

– Selekcijsko-razredbeni postupci počeli su 26. ožujka, kandidatima će rezultati biti poznati do kraja kolovoza, a oni koji zadovolje sve uvjete počet će sa školovanjem 8. rujna. Obrazovanje će trajati 11 mjeseci na policijskoj akademiji – kazali su nam u MUP-u.

Za mlađe ljude

Da biste se mogli prijaviti na natječaj, morate imati završenu četverogodišnju školu, hrvatsko državljanstvo, ne smijete biti kažnjavani, niti stariji od 28 godina.

Jednom kad uđu u Policijsku školu “Josip Jović” polaznike očekuje 12 mjeseci nastave. Prva i treća cjelina provode se na Policijskoj akademiji, dok druga cjelina obuhvaća praktični dio koji se provodi u policijskim upravama i policijskim postajama prema mjestu stanovanja polaznika. Praktični dio traje 16 tjedana.

Provjere kandidata prilično su rigorozne. Počinju s liječničkim pregledom, pa su tako temeljni uvjeti za muškarce minimalna visina 170 centimetara i težina 60 kilograma, a za žene 160 centimetara i 50 kilograma. Važno je i da kod kandidata nema značajnijeg odstupanja od profesionalno prihvatljivog općeg izgleda i ponašanja. Dakle, zaboravite na piercinge i tetovaže.

Kandidate koji zadovoljavaju ove opće uvjete čeka detaljni liječnički pregled, od rada srca do pregleda zubi, kao i psihološki test. Ako i to prođu, čeka ih rigorozno testiranje fizičkih sposobnosti. Kandidate koji prođu sva ova testiranja i počnu sa školovanjem čeka pregršt zanimljivih predmeta, kako nastavnih cjelina, tako i seminara. Jednom kad sve to svladaju, građani bi trebali dobiti generaciju policajaca vrućeg srca, hladne glave i čistih prstiju. Eh, da – i malih plaća.

Plaća pozornika ne prelazi 4000 kuna, a s dodacima za rad u smjenama, subotom i nedjeljom može porasti za još 500-600 kuna. One koji uspiju doći do željenog posla čeka jako težak posao.

Policajci rade u tri smjene, s tim da su ponekad te smjene raspoređene na način da se radi 12 sati u komadu, pa se 24 sati odmara, pa onda još 12 sati rada, pa 48 sati odmora. No, bez obzira na to rade li ili ne, imaju ograničenu slobodu u planiranju slobodnog vremena, jer se moraju odazvati na poziv i doći na posao kada god to zahtijevaju izvanredne situacije.

Ružni prizori

Naravno, zanimanje samo po sebi nosi i opasnost za život i zdravlje, ali i psihu, jer će se svaki policajac tijekom svojeg radnog vijeka nagledati zaista ružnih prizora. Policajci u uniformi uvijek su prvi na mjestu nesreća ili zločina. Čekaju ih i osiguravanja raznih rizičnih događaja, poput nogometnih utakmica, prosvjeda gladnih radnika, gay-prideova, deložacija.

Kao vidljivi simbol vlasti, oni su uvijek na udaru izljeva bijesa usmjerenog prema nekom sasvim drugom.

Sa svim tim čovjek se čak i može nositi, navikne se, kažu nam policajci s kojima smo razgovarali, no puno veći izazov čeka ga unutar same policije. Napredovanje u policijskom sustavu uvijek je, u našim prilikama, bilo predmet ogorčenih sukoba. Veze, političke, prijateljske i slične, uvijek su se unutar policije računale kao prvi preduvjet za uspon unutar hijerarhije.

Kandidati koji završe školovanje po upravo raspisanom natječaju imat će pola godine vježbeničkog rada, a potom moraju ostati u radnom odnosu barem dvostruko vrijeme u odnosu na vrijeme školovanja, piše Slobodna Dalmacija.

( M. Kavain, M. Primorac)

Jagić: Uvijek smo na udaru

– Policajac nedvojbeno nije cijenjen u društvu. Političari ga ne vole kad radi svoj posao, osuđuju ga kad ga ne radi. Potplaćen je, plaće hrvatskih policajaca nisu u razmjeru s rizicima i opasnostima koje posao policajca nosi sa sobom. Policajac nikad ne zna, kad ujutro ode iz kuće, hoće li se vratiti živ i zdrav. Država godinama reže naša primanja i štedi na opremi – nedostaje pancirki, peper-sprejeva, policajci još uvijek nemaju elektrošokere. Štedi se na vozilima, gorivu, štedi se na obuci, što je posebno loše ako se zna da u vrijeme krize dolazi i do porasta kriminaliteta. Stalno smo na udaru prekršitelja zakona, a svi se boje ovlasti koje policija ima, odnosno prekoračenja ovlasti – nabraja Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Test

Fizička provjera kandidata obuhvaća:

– poligon natraške: maksimalno 14,1 sekundu

– sklekovi na ručama: minimalno dva ponavljanja žene i muškarci

– pretkloni na švedskoj klupi: minimalno pet ponavljanja za žene i osam za muškarce

– skok u dalj s mjesta: minimalno 151 cm za žene i 176 cm za muškarce

– trčanje na 2400 metara: maksimalno 15.20 minuta za žene i 14.20 minuta za muškarce

Program

Nastavni program obuhvaća Ustav RH i ljudska prava, Prekršajno i Kazneno pravo, kriminalistiku, policijske ovlasti i njihovu primjenu, sigurnost u prometu, psihologiju i komunikologiju, strani jezik (engleski ili njemački), etiku policijskog zvanja, policijsko naoružanje i gađanje, sport i samoobranu, informatiku, integralni trening.

Osim toga, polaznici prolaze i niz tečajeva: telekomunikacije, kultura govorenja i pisanja, daktilografija i uredsko poslovanje, osnove gašenja požara, nedopušteno trgovanje ljudima, policija u zajednici, prva medicinska pomoć...





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:57