PROLJEĆE UMJESTO JESENI

NEUOBIČAJENO VRIJEME KRAJEM LISTOPADA Meteorolozi: 'Da, ovo je temperaturni ekstrem'

Zimu ćemo još čekati. Temperature bi i početkom studenog mogle biti više od uobičajenih za to doba godine
 Ivo Ravlic / CROPIX

Zagrebačka postaja u Maksimiru danas je u 15 sati zabilježila vrlo visoka 24 Celzijeva stupnja. U Slavoniji se živa u termometru penjala i do 25 stupnjeva, dok su se na cijelom Jadranu dnevne temperature kretale između 20 i 21 stupanj.

Hrvati posljednjih dana trpe pravi temperaturni udar. Umjesto klasične i nešto hladnije jeseni na kakvu smo navikli u ovo doba godine, tijekom listopada vrijeme je više nalikovalo proljetnom razdoblju.

Zašto smo, dakle, jakne i kapute ovaj mjesec morali zamijeniti gotovo kratkim rukavima? Odgovore smo potražili u razgovoru s Natašom Strelec Mahović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Je li ovo jedan od najtoplijih listopada?

- Prvi dani u listopadu bili su ipak uobičajeniji za ovo doba godine, pa prosjek u listopadu možda neće biti ekstreman u odnosu na prethodna razdoblja. Ali ako se uzme posljednjih desetak dana u obzir, tada govorimo o ekstremu. Temperature su u tom razdoblju i do 10 stupnjeva više od prosjeka, što više podsjeća na proljetno vrijeme. Uobičajeno je, naime, da su u listopadu temperature oko 15° C, a od 20. do 25. listopada temperatura je dosezala i 25 stupnjeva.

Što je tome razlog?

- Iznadprosječne temperature posljedica su jedne stabilne situacije u cijeloj Europi. Naime, iznad Atlantika, odnosno britanskog otočja stacionirano je prostrano ciklonalno polje, dok je istodobno na sjeveroistoku i istoku Europe pozicionirana anticiklona. Takva situacija omogućava jugozapadno strujanje i konstantni topli zrak.

Kada se može očekivati zahlađenje?

- Ovakvo vrijeme trajat će sve do srijede, kada se očekuje postupno zahladnjenje. No temperature bi i početkom studenoga mogle biti malo više od onih na koje smo navikli u to doba godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:28