OBJEDE BLISKOG SURADNIKA TOMISLAVA KARAMARKA

NESUVISLI HDZ HDZ-ov Jandroković ili namjerno laže ili ne razumije o čemu govori

EPH nije dužan milijardu kuna državi, a sve je to lako dokazati jer su svi financijski podaci dostupni na internetu

Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković jučer je na novinskoj konferenciji, komentirajući predstečajne nagodbe, izjavio kako je, eto, nevjerojatno da netko u ovoj državi može biti dužan milijardu kuna, te da postoji medijska kuća koja je u predstečajnoj nagodbi i koja je dužna više od milijardu kuna.

Potpuno je jasno da je gospodin Jandroković, ponavljajući laži koje je vjerojatno pročitao na nekom od portala bliskih HDZ-u, mislio na Europapress holding.

Teške neistine

Bliski suradnik Tomislava Karamarka izgovorio je, međutim, vrlo tešku neistinu.

Drago nam je što je tu neistinu vrlo lako dokazati.

EPH nikome nije dužan milijardu kuna.

EPH je državi, u početku predstečajne nagodbe, bio dužan 2,7 milijuna kuna, a ne milijardu kuna, kao što se u posljednje vrijeme ponavlja u pojedinim niskonakladnim i visokotrivijalnim listovima, kao i na opskurnim web stranicama pod kontrolom HDZ-a.

Riječ je o zatečenom dugu, u trenutku otvaranja predstečajne nagodbe.

Mimo tog duga, EPH redovito izvršava sve svoje porezne obveze, pa je tako lani uplatio oko 120 milijuna kuna poreza i doprinosa, što je i normalno kada je riječ o tvrtki s oko 450 milijuna kuna prihoda godišnje. Država će u postupku predstečajne nagodbe EPH otpisati samo milijun i osamdeset tisuća kuna. Riječ je, dakle, o zanemarivu otpisu od 0,9 posto ukupnih godišnjih obveza.

Površni političar

Konačno, u slučaju stečaja država bi ostala bez 120 milijuna kuna koje, kao što se dobro zna, EPH uplaćuje u državni proračun. Osim toga, glavni smisao predstečajne nagodbe nije otpis potraživanja, pogotovo onih prema državi, nego restrukturiranje sa statusnim promjenama, prodaja imovine koja nije nužna za redovno poslovanje te dogovorno reprogramiranje prema bankama.

Svi su ti podaci dostupni na internetu.

Može ih pročitati doslovno bilo tko.

No, gospodinu Jandrokoviću, očigledno, ne pada napamet da se pripremi za teme o kojima kani javno govoriti. Jandroković je, naprosto, uobičajeno hadezeovski nekompetentan: prilično je fascinantno, ali i pomalo deprimirajuće da je političar koji, lako je dokazivo, nema pojma o čemu govori (a govori to s velikom strašću i uvjerenjem), a ne tako davno, baš u mjesecima uoči ulaska u Europsku uniju, obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova.

Goran Jandroković jučer se, optužujući EPH za nepostojeći dug državi od milijardu kuna, pokazao nedopustivo površnim.

Druga je opcija da je Jandroković poželio biti maliciozan prema novinama koje ga osobito ne poštuju, pa je namjerno, potpuno svjesno, baratao netočnim podacima.

Nama je potpuno svejedno je li gospodin Jandroković bio u zabludi zbog svoje nepripremljenosti i aljkavosti ili je namjerno javno lagao (jedno je intelektualno gore, a drugo je moralno nepodnošljivo).

Tužba zbog laži

Uopće nas, dakle, ne zanima je li Gordan Jandroković nesposoban i neobaviješten ili je, pak, tipičan hrvatski politički lažac.

No, osjećamo se dužnima prema javnosti odlučno demantirati potpuno netočnu tvrdnju o EPH-ovih milijardu kuna duga.

Naposljetku, da bismo se zaštitili od takve vrste političarskih laži i pritisaka, s velikim ćemo zadovoljstvom tužiti Gordana Jandrokovića.

Krajnje je vrijeme da i političari, kako u ovom, tako i u nizu drugih slučajeva, počinju i sudski odgovarati za neistinite podatke kojima se sve češće služe u svom javnom djelovanju.

‘HDZ je u Saboru glasao za zakon’

Iz SDP-a su odbacili sve navode s konferencije za novinare HDZ-a na kojoj je oštro kritizirana Vlada Zorana Milanovića.

- Ne želeći gubiti vrijeme na promašena prepucavanja jer smo uvjereni da građani dobro razlikuju činjenice od obmana, podsjećamo tek na nekoliko nepobitnih činjenica - ističe u priopćenju glasnogovrnica SDP-a Ivana Grljak.

- Zastupnici HDZ-a glasali su u Saboru za Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. Zakon je bio nužan jer smo od HDZ-a naslijedili nelikvidnost od 45 milijardi, nenaplaćen porezni dug od 51 milijardu kuna, te 205 tisuća radnika kojima nisu isplaćivane plaće i uplaćivani doprinosi", navela je Grljak.-Kroz sklopljene predstečajne nagodbe do sada je spašeno više od 22.000 radnih mjesta, a nelikvidnost je smanjena na 34 milijardi. To su činjenice, kao što je i činjenica da konačnu odluku o predstečajnim nagodbama donosi sud, a ne ministarstvo financija, kako to javnost želi obmanuti HDZ", istaknula je u priopćenju Grljak.

- Što se tiče ostalih optužbi smatramo u najmanju ruku građanski nepristojnim da o korupciji govore osobe koje su u razdoblju za koje se sudi HDZ-u bile ili visoki dužnosnici HDZ-a ili ministri u Vladi HDZ-a ili potrčkala okrivljenicima u tom postupku. Ili i jedno i drugo i treće, zaključila je Grljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:37