JUTARNJI ISTRAŽUJE

NESTAŠICA MARIHUANE U RH? Ugledni stručnjaci:'Trave i dalje ima dovoljno, ali...'

Sve se može promijeniti već sljedeći mjesec, s festivalskom sezonom trava preplavi tržište
 Damjan Tadić / CROPIX

Priča je počela kao glasina, proširila se prvo internetskim forumima, a zatim su je počeli prenositi i mainstream mediji u cijeloj regiji. Ilegalno tržište narkotika u Hrvatskoj, Srbiji i BiH pogodila je nestašica marihuane koja je narasla do te mjere da su srpski novinari s njome počeli povezivati porast broja samoubojstava koja su u zadnja tri mjeseca kod njih skočila za 30 posto.

Tranzitno tržište

Urbani mit, umjetno napuhavanje cijena, senzacionalizam ili dobro odrađen policijski posao? Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga Vlade RH, kaže kako je sve od navedenog djelomično točno.

- Većina marihuane koja dolazi na naše, tranzitno tržište, krijumčari se iz Albanije, rutama preko Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH - kaže aludirajući na lanjsku raciju u albanskom mjestu Lazaratu koje je pod političkim patronatom kanabisom godinama oprskrbljivalo cijelu regiju.

Sukob u Lazaratu

Nakon što je premijer Edi Rama u lipnju prošle godine krenuo u otvoreni rat protiv mafije, albanski specijalci su se nakon 24-satnog oružanog sukoba uspjeli probiti u Lazarat i na licu mjesta uništiti preko 30 tisuća sadnica marihuane. Dotad se smatralo da se na toj lokaciji godišnje proizvodi najmanje 40 tona marihuane, a vrijednost robe se procjenjivala na čak 4,5 miljardi eura.

Akcija je, kažu stručnjaci, proizvela domino efekt sličan akciji Sablja koju je pokrenula srpska policija nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. I tada je dio regije ostao bez opskrbe narkoticima, a slično se ponavlja i sada. Hrvatska je izuzetno ovisna o takvim faktorima jer većinu ilegalnih narkotika uvozi. No, Petković navodi velik broj faktora, stvarnih i lažnih, koji su utjecali na blokadu tržišta.

Dobar posao policije

Policija radi dobar posao i to također utječe na stanje. Od 2009. kontinuiran je rast zapljena i one u zadnjih tri godine redovito premašuju tonu marihuane godišnje. To je osjetno povećanje - kaže.

Prema službenim podacima MUP-a, samo lani policija je u 22 navrata presjekla pošiljke veće od deset kilograma, a u ukupno 5591 zapljeni uspjeli su skupiti točno dvije tone (i jedan kilogram) trave.

Dobar posao se odrađivao na granicama, jer najčešće se plijenilo na teritorijima PU dubrovačko-neretvanske (7 akcija) i PU vukovarsko-srijemske (6) te tradicionalno PU zagrebačke (6).

- Polovicu zapljena svih droga u 2014. godini činila je marihuana, kažu u MUP-u.

- U Vladinom uredu za droge smatraju kako su trenutačne potrese uzrokovali i drugi faktori. Prije svega pojava sintetičkih droga sličnih marihuani koje su jeftinije i praktički legalne za kupnju.

Jeftina sintetika

- Tinejdžeri su se okrenuli jeftinoj i dostupnoj sintetici, a to uzrokuje manju potražnju, a time i ponudu. Prodavaču, dakle dileru je uvijek najvažnije da postigne dobru cijenu i zato se okreće unosnijem tržištu. Ne smijemo zaboraviti da se uoči svake turističke sezone pronese glas o navodnim nestašicama, što je ustvari umjetno napuhavanje cijena. Ovaj put se sve to spojilo u istom trenutku pa je dojam da se do jointa puno teže dolazi nego inače - kaže Petković i naglašava: to ne znači da robe nema. Prodavači čuvaju robu za najvjernije mušterije, povremeni konzumenti ostanu na suhom, a cijena raste. Kako se po forumima trenutno piše, popularna ‘petica’ koja je dosad stajala oko 200 kuna, sada se nakon ozbiljnijeg napora može naći za 300-400 kuna.

- To se već u svibnju može promijeniti. S početkom festivalske sezone marihuana, preplavi tržište - zaključuje Petković.Iako MUP osim statističkih pokazatelja nije ponudio dodatna objašnjenja, neslužbeno se može čuti kako za njih službeno nestašica kao trend ne postoji.

Koliko je marihuana doista dostupna: Mladi se hvale da lako kupuju travu

Željko Petković (Davor Pongračić / CROPIX)

Iako se iz rezultata službenih istraživanja može steći dojam da je marihuana sveprisutna i lako dostupna, stvarnost je nešto drukčija, kažu u Vladinu Uredu za suzbijanje droga. Svaki drugi ispitanik tvrdi da je jednom probao kanabis, a gotovo polovica tvrdi da marihuanu smatra vrlo lako dobavljivom.

- Međutim, kad bi takvi ispitanici dobili zadatak da u 24 sata doista negdje kupe joint, to bi možda uspjelo njih deset posto. Stvar je dojma, a među mladom populacijom i hvalisanja - kaže Željko Petković iz Ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:53