BOLNICE U DEPRESIJI

NEPRAVILNO OBRAČUNAVALI PLAĆE Liječnicima i sestrama duguju 100 milijuna kuna

 Nikola Vilić/CROPIX

Ukupna svota koju hrvatske bolnice duguju svojim zaposlenicima, zbog nepravilnog obračuvanja i isplate plaće za vrijeme godišnjih odmora tijekom posljednje dvije godine, kako neslužbeno doznajemo, prelazi iznos od 100 milijuna kuna. Na koji će se način isplata realizirati nije poznato, s obzirom na to da pravilo na razini države nije uspostavljano, a u bolnicama intenzivno rade na tome da nađu način da obeštete djelatnike, što u situaciji kada njihovi proračuni nisu dostatni ni za redovito poslovanje nije jednostavno, piše Slobodna Dalmacija.

KBC Zagreb će, prema izračunu Hrvatske udruge boničkih liječnika (HUBOL), morati isplatiti oko 20 milijuna kuna, a premda je sanacijski upravitelj dr. Zlatko Giljević prije desetak dana u Slobodnoj Dalmaciji najavio da će se se isplata obaviti tijekom studenog i prosinca, djelatnici još nisu dobili ni kune.

Dr. Giljević, naravno, ne priznaje HUBOL-ov izračun, nego je zahtjev za izračun poslao Fini, a nama objasnio kako, zbog složenosti obračuna i potrebnih kontrola podataka, obračun još nije završen. Sada najavljuje kako će se razlika jednokratno isplatiti do konca godine, što je, kako navodi, dogovoreno s Radničkim vijećem, ne precizirajući hoće li obračun uključiti i zatezne kamate, što je, ipak, malo vjerojatno.

U tom slučaju, ako ne isplate propisane godišnje kamate, koja, primjerice, za 2012. iznose 12 posto, KBC će se morati suočiti s brojnim sudskim tužbama, u organizaciji HUBOL-a, koji će za sve liječnike koji se odluče na tužbu osigurati besplatnog odvjetnika.

Dr. Trpimir Goluža, prvi čovjek HUBOL-a, naglašava kako će na taj način bolnica morati platiti i sudske troškove, koje su mogli izbjeći da su pristali na izvansudsku nagodbu koju su nudili KBC-u Zagreb, kao i ostalim bolnicama u državi.

O isplati razlike s kamata razmišljaju, primjerice, u KBC-u sestara milosrdnica, računajući kako im je i to manji trošak, nego da, nakon izgubljenih parnica, moraju još podmirivati i sudske troškove. Što se tiče KBC-a Split, za sada nemamo informaciju planiraju li i na koji način obeštetiti zaposlenike, s obzirom na to da nam je sanacijski upravitelj dr. Nikola Kolja Poljak samo odgovorio kako od 1. listopada plaću obračunavaju ispravno, a doznajemo i kako od Fine, za razliku od KBC-a Zagreb, nisu tražili izračun razlike.

Također, Uprava nije ni, kao što je bio slučaj u Zagrebu, organizirala sastanak s radnicima, na kojem bi se razgovaralo o modalitetu obeštećenja, pa je zapravo izvjesno da će se splitski KBC suočiti s nizom tužbi, koje pokreće HUBOL.

Podsjetimo i da je nepravilno obračunavanje plaća počelo u kolovozu 2012. godine, kada je tadašnji ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić donio naputak prema kojem su bolnice naknadu za korištenje godišnjeg odmora obračunavale na osnovi izračuna vrijednosti ukupne odrađene prosječne satnice, umanjene za dodatke, ostvarene u zadnja tri kalendarska mjeseca prije mjeseca u kojem je korišten godišnji odmor. Takav način obračuna, kako je objasnio dr. Goluža, protivan je odredbama Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:47