SURADNICI AUTOKLUBA

NEOBJAŠNJIV POTEZ ŠVICARSKE POLICIJE Hrvatskim novinarima stavili lisice, držali ih u ćeliji, skinuli do gola, a nisu im rekli zbog čega: 'Ni riječi isprike, ni zapisnika...'

 EPH

Putopisna reportaža “Dolina satova” od Ženeve do Basela koju pripremaju vanjski suradnici Autokluba Igor Sertić i Ivan Lacković za dvojicu se hrvatskih novinara u srijedu, 16. ožujka, u švicarskom gradiću Yverdon-les-Bains pretvorila u dvoipolsatnu moru.

Policijske sirene i zaustavljanje bili su tek u uvod u višesatno tretiranje hrvatskih novinara kao da su pripadnici zloglasnih “Pink Panthera” koji pripremaju pljačku neke draguljarnice samo zato što je nepoznat netko javio da im je dvojac u Nissanu balkanskih tablica sumnjiv jer su fotografirali zgradu u kojoj je jedan od proizvođača švicarskih satova. Iako su se prethodno najavili i dobili odobrenje za snimanje.

- Prišla su dvojica policajaca i zapovjedili da spustimo prozore. Vani pada gust snijeg, ali nam nisu dali da zatvorimo prozore niti da obučemo jakne. Nakon 20 minuta došao je još jedan policijski auto i svakog od nas odveli su u poseban automobil. Morao sam izvaditi sve stvari iz džepova, stavili su mi lisice i sve to ispred prolaznika - opisao nam je događaj Ivan Lacković. Nakon dolaska u koloni u policijsku postaju, pretražili su im sve stvari. Od početka su imali na uvid njihove novinarske iskaznice, no to nije pomoglo.

Obojicu hrvatskih novinara skinuli su do gola, ne rekavši im sve do kraja zbog čega su ih priveli. Policija im je uzela otiske prstiju, držali su ih u ćeliji, a u potpunosti su im pretresli i automobil te sve osobne stvari. Dok su pregledavali automobil, cijelo je vrijeme švicarski policajac držao prst na pištolju. Odjednom su im rekli da su slobodni, gurnuli im nogom plastičnu posudu u kojoj su bile stvari koje su im izvadili iz džepova.

- Ni riječi isprike, niti zapisnika, niti bilo kakvog traga da smo bili u postaji - rekao nam je Ivan Lacković. Pokušali su policajcima reći što bi se dogodilo u obrnutoj situaciji, no kaže da nisu htjeli ni čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:29