DUBRAVKO LJUBIĆ

NEOBIČNI PRAVNI MANEVRI Kandidat za ustavnog suca kaznu izbjegao žalbom Ustavnom sudu

Ljubićev pas 2005. godine je ugrizao Ozrena O. koji ga je tužio i dobio spor, ali je cijeli slučaj na kraju propao, tj. otišao u zastaru
 Boris Kovačev/CROPIX

Jedan od kandidata za suca Ustavnog suda RH, Dubravko Ljubić, koji je trenutno viši ustavnosudski savjetnik na Ustavnom sudu, imao je vrlo zanimljiv sudski spor, ne toliko zbog predmeta, već njegova tijeka i kako je okončan.

Ne želimo se upuštati u bilo kakve ocjene i komentare sudskih odluka, nego samo prenijeti tijek pomalo neuobičajenog sudskog postupka.

Klauzula ovršnosti

Sporni događaj zbio se 5. rujna 2005. u Samoboru u II. Cvjetnom naselju.Iz dvorišta kuće na broju 7 istrčao je njemački ovčar i ugrizao ga za prst lijeve ruke. Jedna susjeda zamotala mu je ruku na kojojmu je bila pregrizena krvna žila na prstenjaku te ga odvezla u Hitnu.

Ozren O. došao je poslije susjedu čiji ga je pas ugrizao, ali mu se oni nisu praktično ni ispričali pa ih je odlučio tužiti. Na Prekršajnom sudu u Samoboru Ljubić je ubrzo kažnjen, a parnica na samoborskom Općinskom sudu završena je prvostupanjskom presudom protiv Ljubića 5. studenoga 2007. te mu je naloženo da tužitelju isplati 6590 kuna za pretrpljene fizičke bolove i strah.

Dubravko Ljubić, koji je u to vrijeme bio viši pravni savjetnik na Ustavnom sudu, žalio se na presudu, ali je Županijski sud u Velikoj Gorici 22. rujna 2010. odbio njegovu žalbu i presuda postaje pravomoćna. No, Ljubić nije želio isplatiti odštetu Ozrenu O. Stoga je on preko odvjetnika pokušao ishoditi klauzulu pravomoćnosti i ovršnosti kako bi ovršio dosuđeni iznos. Ali nije uspijevao. Ubrzo će saznati i zašto - predmetni spis otišao je na Ustavni sud. U siječnju 2014. dolazi pak do potpunog obrata. Ustavni sud donio je odluku čija će posljedica biti da Ozren O. odštetu nikada neće moći dobiti. Naime, prihvatio je ustavnu tužbu višeg pravnog savjetnika tog suda i utvrdio da su mu tijekom suđenja pred redovnim sudovima bila povrijeđena ustavna prava. Ljubić je od početka, “opreza radi”, poricao odgovornost i tužbeni zahtjev, a u drugostupanjskom postupku, dakle tek u žalbi, istaknuo prigovor da nije on vlasnik psa koji je napao tužitelja.

Procesni prigovori

Vlasnica psa bila je supruga koja s njim živi u istom domaćinstvu. Te prigovore Ustavni sud povezao je s njegovim poricanjem odgovornosti kroz nepostojanje tzv. pasivne legitimacije te ih nije držao činjeničnim, već prigovorima procesne naravi. Nakon takve odluke Ustavnog suda, Općinski sud u Samoboru nedavno je odbio tužbu Ozrena O. protiv D. Ljubića. A za tužbu protiv supruge kao vlasnice psa odavno je prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:20