JUTARNJI TRAŽI ODGOVOR

NEOBIČNA ODLUKA Potjerali je s prosvjeda pred Vladom jer nije prijavila transparent!?

Jutarnji traži odgovor na vaš problem. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zadnje tri godine 67-godišnja umirovljenica Višnja Škreblin ne propušta niti jedan prosvjed, a na ulicu izlazi i kad nisu demonstracije i organizirana okupljanja.

Kod kuće ima više od sto transparenata koje je sama izradila s porukama koje su u većini slučajeva u rimi i tiču se, naravno, aktualne situacije. Frustrira je, kaže, stanje u zemlji i jedini način kojim ga pokušava promijeniti je da se čuje i njezin glas. Svako jutro prolista sve dnevne novine, prosurfa internetom, na televiziji prati sve informativne emisije.

Sama svoj prosvjed

- Da ne izlazim na ulicu, ‘pozvizdila’ bih gledajući sve što se događa. Trenutna je situacija takva da misliš da sanjaš. Po televizoru ne mogu pljuvati jer na njemu nemam brisače, ali mogu napraviti transparent i tako reći što mislim. Tri sam godine podrška svima kojima je treba. Sama sam, iza mene ne stoji nikakva stranka niti organizacija - objašnjava temperamentna umirovljenica.

Gotovo da nema skupa kojem se nije pridružila, pa iznimka nije bio ni nedavni prosvjed radnika RIZ-a na Markovu trgu. Spremila se, na štap nalijepila narančasti transparent s natpisom “Lopovi štite lopove” i zaputila pred Vladu.

Sa svojim je transparentom stala u ograđeni prostor predviđen za prosvjednike, ali u jednom je trenutku napustila taj prostor. Odmah su joj prišli policajci i rekli da ne može ostati na Markovu trgu jer nema prijavljen transparent. Iako joj je to bilo čudno, ipak je odlučila napustiti prosvjede, šokirana činjenicom da se i transparenti moraju prijaviti, premda njezina poruka nije nikoga osobno vrijeđala.

- Nisam htjela biti unutar ‘kaveza’ jer transparent nije bio prijavljen, a pozvao me prijatelj iz RIZ-a da im dam podršku. Kad su me zamolili da napustim trg, zahvalila sam se svojim ‘plavim anđelima’, kako odmila zovem policajce, i zaputila se na Jelačić plac rekavši im da idem na mjesto gdje sam i njima svojevremeno dala podršku jer sam mislila da su u pravu. Bili su pristojni. Mi se već znamo, postali smo frendovi - kaže Višnja Škreblin.

Dodaje da su se prosvjedi oduvijek morali prijaviti, no transparenti nikada nisu bili sporni. Umirovljenica je svašta doživjela sudjelujući na prosvjedima. Na prosvjedima protiv gradnje centra Cvjetni čak je dobila i udarac pendrekom u leđa, no to ju je samo potaklo da ne odustane.

Duh jači od nepravde

Ponekad se morala oštro sukobiti s onima drugačijeg stava od njezina, ali činjenica da bi morala unaprijed prijavljivati svoje maštovite transparente posebno ju je iživcirala.

- U vrijeme HDZ-a smo izvikivali: ‘Karamarko Jadranku’ i ništa se nije dogodilo, a sad s običnim transparentom ne mogu stajati ni u getu koji su napravili. Ipak, nikad neću odustati od prosvjeda. Situirana sam osoba, ali sam borac protiv korupcije. Hrabra sam bez obzira na godine i psorijatični artritis od kojeg bolujem. No, kad su u pitanju prosvjedi, mogu pješačiti kilometrima. Mogu sutra otići živjeti u Njemačku, ali neću ostaviti svoju zemlju, obitelj i prijatelje, makar ih imam sve manje - odlučna je V. Škreblin.

Njezino troje djece i petero unučadi nisu oduševljeni njenim aktivizmom, a sa suprugom je dogovorila da on odlazi na sprovode, a ona na prosvjede.

- Tako smo riješili i ljudsku i građansku dužnost - zaključila je.

Premda je policija Višnju Škreblin zbog njezina transparenta zamolila da se udalji s prosvjeda, ne postoji zakonska obaveza da se transparenti moraju unaprijed prijaviti, bez obzira na njihovu veličinu.

S druge strane, njihov sadržaj mora biti u skladu sa zakonom.

- Poruka na transparentu ne smije nikoga vrijeđati niti poticati na nasilje, bilo na nacionalnoj, vjerskoj ili spolnoj osnovi. Bitno je da sadržaj nije uvredljiv i da se njime ne krše zakonske odredbe. Bilo tko može stati na Markov trg unutar građenog prostora s transparentom, no njime se ne smije vrijeđati ni određenu osobu, niti neku skupinu - tvrdi glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:13