FUCHSOVA NOVA PRAVILA

Nema više šaranja po knjigama: Iduće školske godine osnovcima se ukidaju svi radni udžbenici

Iako bi po zakonu knjige trebale koristiti četiri godine, mnoge su se bacale jer bi postale neupotrebljive
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nema više crtanja i pisanja po školskim udžbenicima! Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradilo je, naime, prijedlog novog udžbeničkog standarda prema kojem se radni udžbenici ukidaju za sve razrede, uključujući i prvi razred osmoljetke.

Toga nema u Europi

Kada je Sabor lani usvojio novi zakon o udžbenicima prema kojem bi sve školske knjige trebale vrijediti najmanje četiri godine, pokazalo se da se ta odredba ne može primijeniti na velik broj naslova, posebice za niže razrede osnovne škole. Prema analizi koju je provelo Ministarstvo, svaki je drugi udžbenik za učenike od 1. do 4. razreda koncipiran kao radni. U praksi to dovodi do nonsensa.

S jedne strane imamo zakon prema kojem škole iste naslove moraju koristiti četiri godine kako bi ih djeca mogla nasljeđivati, a s druge je velik broj knjiga koje djeca ne mogu naslijediti jer se u njih piše, pa se nakon jednogodišnje uporabe - bacaju. Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra Radovana Fuchsa koji je radio na novom standardu, kaže da je najveći broj radnih udžbenika iz hrvatskog jezika, matematike i stranih jezika. Za drugi razred osnovne škole odobren je čak i radni udžbenik iz glazbenog.

- Od 318 udžbenika za osnovnu školu namijenjenih učenju engleskog jezika čak 271 knjiga koncipirana je kao radni udžbenik, a samo njih 47 kao neradni - rekao je Litre. - Gledali smo njemačke, švedske i švicarske udžbenike. Kod njih pojam radni udžbenik uopće ne postoji - rekao je Litre. Standard bi trebao i bitno smanjiti broj stranica u udžbenicima za pojedine predmete.

U pravilu, jedan bi se školski sat u udžbeniku trebao obraditi na dvije stranice.

Nakladnici nezadovoljni

- Sada knjiga iz engleskog jezika za 6. razred broji pet do šest araka, a udžbenik iz kemije za sedmi razred ima 26 araka. Oba su predmeta u satnici zastupljena s istim brojem sati. U budućnosti više neće smjeti biti takvih razlika - rekla je državna tajnica Dijana Vican.

Nakladnici i autori udžbenika nezadovoljni su odredbama, pa najavljuju primjedbe. - Radni udžbenici metodički su standard kojeg se tako lako ne bismo smjeli odreći - kaže Ante Bežen, predsjednik udruge autora udžbenik. Nakladnici samo odmahuju rukom. - Uskoro će ionako biti izabrana nova vlast koja će donijeti novi standard - komentirao je jedan od vodećih izdavača školskih udžbenika.

Nacrt standarda u javnoj će raspravi biti do 24. travnja, a Ministarstvo poziva i roditelje da se jave i daju svoje primjedbe. Novi udžbenički standard trebao bi se primjenjivati tek od školske godine 2011./2012., i to ne na sve udžbenike.

Nema više crteža žena s kuhačom

U Ministarstvu kažu da se u novom standardu vodilo mnogo računa o ravnopravnosti spolova i odbacivanju stereotipa. Muški i ženski spol u udžbenicima će tako morati biti prikazani s podjednakim brojem fotografija i ilustracija. Konvencionalne situacije u kojima se žene prikazuju s kuhačom u ruci dok njihovi muževi leže i čitaju novine potpuno bi, pak, trebale nestati iz udžbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:27