BORBA ZA ŽIVOT PETOGODIŠNJE DJEVOJČICE

'NEMA TEMELJA ZA PLAĆANJE LIJEČENJA U AMERICI' HZZO odbio Noru!

Situacija se mijenja iz sata u sat. Američka je bolnica danas podigla cijenu liječenja Nore na 4,7 milijuna kuna! Facebook profil dječje bolnice zatrpan je potom porukama bijesnih građana: 'Ne možete vi biti toliko bahati koliko Hrvatska može biti velikodušna!'

17:44 NOVO - Roditelji teško bolesne petogodišnjakinje Nore Šitum i predstavnici udruge Hrabro dijete zahvalili su danas na konferenciji za medije svima na iskazanoj dobroti.

Konferenciju za novinare otvorila je Đurđa Aleksić, novinarka Radija Nova Gradiška i članica udruge Hrabro dijete, koja se zahvalila novinarima na pokrenutoj akciji. Kazala je kako je ministar Ostojić bio neprestano dostupan udruzi Hrabro djete i Norinoj obitelji. Istaknula je kako su prikupili 5.294.000 kuna za Norino liječenje.

- Hvala vam! Vidjela sam da je jedan čovjek uplatio osam kuna, nije popio tu jednu kavu, hvala mu', kazala je Norina majka Đana Atanasovska i kazala kako Nora na liječenje putuje sutra, a ne u petak.

- Iznos od 262. 569, 60 dolara ne mora platiti odmah. Nora započinje s eksperimentalnom terapijom, a kemoterapija će se dodatno naplatiti, ne znamo koliko. Nakon ovoga nitko ne bi trebao reći ništa protiv hrvatskog zdravstva, jer ono u Americi je strašno - kazala je.

----------------------------------------------------

- ZAGREB - "Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer je zaprimio zahtjev za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev", stoji to u priopćenju HZZO-a.

Dodaju da ukoliko bi se i provela zatražena dijagnostička obrada, u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja.

"HZZO podržava napore da se sredstva za eksperimentalno liječenje osiguraju iz drugih izvora. Jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja u Hrvatskoj i inozemstvu je osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje", zaključuju na kraju u priopćenju.

U međuvremenu, malo toga ide u prilog borbi Norinih roditelja da malena konačno stigne na liječenje u SAD.

Podsjetimo, oko odlaska male Nore Šitum na liječenje u philadelphijsku dječju bolnicu gotovo iz sata u sat mijenja se situacija baš kao i iznos koji bi trebalo platiti američkim liječnicima. S 575.000 danas je račun povećan na 837.000 dolara.

NOVI ŠOK Amerikanci podigli cijenu liječenja Nore na 4,7 milijuna kuna! Vlada potvrdila: 'Uplatit ćemo PDV za pozive!'

Na pitanje zašto se naglo povećala cijena za liječenje odgovor Amerikanaca bio je da to trošak dvogodišnjeg liječnja u dječjoj bolnici u Philadelphiji. Grad Zagreb obećao je roditeljima da će doplatiti račun pa liječenje u SAD-u ne bi trebalo biti upitno.

No, mnogi se pitaju zašto je cijena tako visoka i da li je možda razlog eksperimentalni lijek. Iz Novartisa, tvrtke koja proizvodi CTL019, poručuju da lijek nema cijene i sve dok se rade klinička ispitivanja ne može se naplatiti pacijentima.

Drugim riječima, u Norinu liječenju troškovi lijeka ne postoje, a račun koji su poslali Amerikanci zapravo se odnosi na smještaj u posebne sterilne jedinice namijenjene osobama kojima je zbog bolesti snižen imunitet. Također i cijena intenzivne skrbi koju trebaju takvi pacijenti doseže enormne razmjere u američkim bolnicama o čemu svjedoči i predračun za Norino liječenje.

Za razliku od SAD-a u Europi je običaj, kao i u Hrvatskoj, da sve troškove liječenja pacijenta koji sudjeluje u kliničkim studijama plaća proizvođač lijekova. Dapače, u to su uračunati i dijagnostički postupci kojima se prati pojedini pacijent pa zdravstvo zemlje u kojoj se rade studije ne snosi takve troškove. Na žalost, u SAD-u to očito nije slučaj pa su njihovi računi ogromni o čemu svjedoči i slučaj male Nore čak i kada je lijek besplatan.

Odluka američke bolnice da povisi cijenu liječenja za 1,4 milijuna kuna izazvala je bijes među hrvatskim građanima. Svoje su nezadovoljstvo masovno izrazili na Facebook stranici bolnice Children's Hospital of Philadelphia.

Poruke poput 'Ne možete vi biti toliko bahati koliko Hrvatska moze biti velikodušna!!!', 'Koliko vam se mora platiti da postanete ljudi?', 'Vi sebe nazivate dječjom bolnicom?? Samo pohlepa vas zanima! Nora u srcu!' i 'Može vas biti sram zarađujete na tuđoj nesreći!, preplavile su zid ove dječje bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36