HDZ NE ODUSTAJE OD IZMJENA PROPISA

Nema prepreka za novo prekrajanje izbornih jedinica

Iako je 11. ožujka istekao rok za izmjenu izbornih zakona, Vladimir Šeks je izjavio kako ih na poštovanje tog roka ne obavezuje ni Ustav ni zakon
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Unatoč tome što je ostalo manje od godinu dana do zadnjeg roka za provođenje parlamentarnih izbora, u HDZ-u ne odustaju od promjene izbornih propisa. Naime, dosad je opstajala dobra demokratska praksa da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini. Kako je 11. ožujka taj rok istekao, očekivalo se da se ti zakoni ipak neće dirati. Međutim, u posljednjem istupu Vladimir Šeks najavljuje izmjene izbornih zakona, poglavito onog o izbornim jedinicama.

Najavio izmjene

- Istina, Ustavni sud je rekao da bi bilo dobro, primjereno parlamentarnoj praksi, da se zakoni vezani za izbore donesu barem godinu dana prije krajnjeg roka za održavanje izbora. Međutim, takvih ustavnih i zakonskih obveza nema. Stoga je moguće da se promjene izbornog zakonodavstva, kao što su one o izbornim jedinicama, donesu i u roku kraćem od onog što je određen za raspisivanje izbora - rekao je Šeks u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija.

Iz SDP-a upozoravaju da Vlada mijenjanjem izbornih pravila u zadnji čas može ugroziti izborni proces. A to što, po tumačenju HDZ-a, ne postoji zakonska obveza da se ne diraju propisi u izbornoj godini, ne znači da se vlast ne bi trebala pridržavati dosadašnje prakse.

Demokratski standard

- Jedan od demokratskih standarda jest da se ne mijenjaju izborni zakoni u godini izbora. To je važno kako bi se na vrijeme znala pravila igre, da se u zadnji čas ne utječe na rezultate izbora. Ne mogu reći sprema li Vlada izborni inženjering, ali je činjenica da problem neujednačenosti izbornih jedinica, na koji ih je upozorio Ustavni sud, vladajući nisu riješili na vrijeme - kaže SDP-ov zastupnik Josip Leko.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:18