BUNE SE ZBOG ĆIRILICE

NEMA DOGOVORA VLADE I STOŽERA! 'Popis stanovništva je falsificiran, svi u državi to znaju'

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara od Vlade traži uklanjanje svih dvojezičnih ploča
 Goran Mehkek/CROPIX

NOVO 16:39 - Za razliku od Tomislava Josića, ministar branitelja Predrag Matić nakon razgovora bio je nešto optimističniji. "Imali smo jedan dobar razgovor, no kao i u mnogim razgovorima ne postigne se uvijek zadovoljavajuće rješenje. No, nakon sastanka u Vukovaru i ovog danas mogu reći da smo se malo pomaknuli i imam pozitivan stav oko svega. Naravno da je tim ljudima, a i sam sam Vukovarac, teško razjasniti razliku između zakona i onog što srce kaže, ali zakon je zakon, izglasan je davno i vlada mora poštivati zakone, kazao je Matić.

Na novinarski upit kako nije samo srce u pitanju nego stožer tvrdi da se ne poštuje članak 8. Ustavnog zakona rekao je: "U Hrvatskoj ovih dvadeset godina najčudniji su zakoni koji se mogu tumačiti ovako ili onako. Godinama sam radio u Hrvatskoj vojsci i vjerujte, kada dobijete zapovijed, ne smijete ostavljati traga nedoumici, a ovaj zakon ja koji i nasm pravnik mogu tumačiti ovako i onako a vidimo da tako rade i pravni stručnjaci. A onda još i kad se umiješa politika i politikantstvo, unosi se rador među ljude."

Na pitanje zašto misli da su se približili rješenju kad iz Stožera misle drugačije, Matić je komentirao: "Kad prespavaju mislim da će shvatiti. Nakon razgovora koji je trajao 2,5 sata sigurno smo bliži nego prije. Njima to izgleda kao poraz ako nisu ostvarili što su zacrtali ali u politici to nije tako. Nadam se da ćemo još razgovarati i da ćemo biti bliže rješenju da se poštuje zakon, ali i da se poštuje volja i osjećaji građana".

Ministar komentirao najave Stožera da će Vlada biti nepoželjana za Dan sjećanja. "To je poruka nezadovoljnih ljudi. Da netko zabrani dolazak meni, koji sam bio na vukovarskom ratištu i devet mjeseci proveo u tri srbijanska logora? Dakle, u ovoj Vladi sjedi trećina hrvatskih branitelja dok trećina iz prošle Vlade sjedi u Remetincu ili je na putu prema Remetincu.

Oni nisu nikada bili nepoželjni, pa da hrvatski branitelji sada budu nepoželjni. Nema toga tko može reći da netko može ili ne može doći u Vukovar. Ne postoji ulaznica u Vukovar", istaknuo je Matić.

NOVO 14:44 - Nema dogovora između premijera Milanovića i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon 2,5 sata pregovora u Vladi šef Stožera Tomislav Josić nakon izlaska sa sastanka okupljenim novinarima je kazao "naravno da se ništa nismo dogovorili".

- Vlada samo krši zakon iako oni govore da provode zakon. Članak 8. Ustavnog zakona i članak 16. Ustava se apsolutno ignoriraju. Popis stanovništva je falsificiran i mislim da u ovoj državi to svi znaju. Međutim, svi po tom popisu provode zakon - kazao je Josić te dodao da su oni i dalje otvoreni za razgovore.

No, isto tako je dodao da ne može reći da ima neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi.

Na pitanje novinara što slijedi, hoće li doći do pokretanja referenduma kako je Stožer najavljivao, Josić je kazao: - Vidjet ćemo, mi ćemo se i dalje boriti za to.'

U Stožeru su kazali da će sutra u 18 sati imati tiskovnu konferenciju u Vukovaru te su kazali kako nisu dogovorili novi sastanak s Vladom.

------------------------------------

Prva vijest:

Točno u podne u Vladi je započeo sastanak premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. U Banske dvore nešto prije podne stigao je šef Stožera Tomislav Josić te članovi Stožera Vlado Iljkić, Snježana Patko i Željko Maršić.

Pojavili su se i šef Udruge specijalne policije Josip Klemm, predsjednik Zbora gardijskih brigada Ilija Vučemilović Šimunović i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

U Vladu su 15 prije podne stigli ministar branitelja Fred Matić i Bojan Glavašević.

Ovo bi trebao biti drugi sastanak premijera s predstavnicima Stožera. Prvi je održan prije deset dana u Vukovaru. Stožer dolazi s devet zahtjeva od kojih ne namjeravaju odustati.

Prvenstveno traže uklanjanje svih dvojezičnih ploča postavljenih u Vukovaru. Traže i donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do provedbe slijedećeg popisa stanovništva, koji će promatrati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije, članovi udruga koje su sastavni dio Stožera, te članovi određene komisije EU.

Žele da se grad Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta po svim točkama Projekta. Zahtijevaju i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja, civila te djelatnika MUP-a osumnjičenih za skidanje tj. uništavanje natpisnih ploča te usklađivanje Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina sa europskim standardima, koji podrazumijeva zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom prostoru veću od 50 posto.

Stožer u svojim zahtjevima navodi i hitno usvajanje prijedloga gospodarstvenika Vukovara i okolice kako bi spriječili izumiranje Slavonije, Srijema i Baranje te traži da u što skorijem vremenu uđe u radni postupak: izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima grada Vukovara i Hrvatske 1991.godine, podizanje optužnice protiv agresorske vojske Srbije i JNA za prekomjereno granatiranje Vukovara, te hitno pokretanje svih postupaka i radnji potrebnih za pronalaženje nestalih osoba na širem području grada Vukovara i Hrvatske, te u Republici Srbiji, u mjestima Bogojevo, Plavna i Srijemska Mitrovica.

Za skidanje dvojezične ploče s HZZ-a osumnjičen 47-godišnji Vukovarac

VUKOVAR - Zbog sumnje da je skinuo i otuđio ploču s dvojezičnim natpisom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, policija je proteklog vikenda provela kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjim Vukovarcem. Podsjetimo, ta je ploča skinuta prošloga petka u popodnevnim satima. ( Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29