VRAĆANJE DUGOVA

NEKRETNINE POZNATIH NA BUBNJU Ured bivšeg premijera Ive Sanadera prodaju za 5,7 milijuna kuna

Na javnoj dražbi prodavat će se i stan Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, te dva stana producenta Romana Majetića
 Damjan Tadić, Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Nekadašnji poslovni prostor bivšeg premijera Ive Sanadera u srijedu 15. travnja u devet sati bit će ponuđen na javnoj dražbi za 5,709 milijuna kuna!

Taj poslovni prostor od tisuću četvornih metara ureda s pripadajućim garažama u zagrebačkoj Šarengradskoj ulici Sanader je kupio pošto je 2009. napustio Banske dvore i krenuo u konzalting. Osnovao je tvrtku Alia savjetovanje d.o.o., a potkraj 2009. u Zagrebačkoj banci podigao je kredit od 820 tisuća eura.

Problemi sa zakonom

Ubrzo su počeli problemi sa zakonom, a kredit nije vraćan pa je u zemljišnim knjigama provedena zabilježba ovrhe: “25. siječnja 2013. temeljem ovosudnog rješenja o ovrsi zabilježuje se ovrha ovrhovoditelja Zagrebačke banke protiv ovršenika Alija savjetovanje d.o.o.”.

Sudski ovršitelj zainteresiranim kupcima početkom travnja pokazao je nekretninu, a u nadmetanju na držabi moći će sudjelovati osobe koje unaprijed uplate jamčevinu od 500 tisuća kuna.

Nekretnina se ne može prodati ispod dvije trećine cijene od utvrđene vrijednosti, tj. ne za manje od 3,806 milijuna kuna. No, teško će se svi vjerovnici naplatiti od te prodaje jer, osim duga bankama, postoje na toj nekretnini još dvije zabilježbe Ministarstva financija zbog poreznog duga: jedna na 568,5 tisuća kuna i druga na 450,7 tisuća kuna.

Osporavanje naplate

Sanaderovi odvjetnici isprva su sa žalili na sudsko rješenje o ovrsi te su osporavali naplatu od 881,038 tisuća eura sa zateznim kamatama i troškovima ovršnog postupka, ali nakon odgovora Zagrebačke banke da se radi o svim potraživanjima, a ne samo o glavnici, Sanaderova strana odustala je od žalbe.

U ponudi na javnim dražbama još nije Sanaderova privatna imovina, jer sudski postupci traju. Kao ni ona Stjepana Fiolića, čije su Mesnice Fiolić također pod sudskom zabranom otuđenja i opterećenja. Iako je prema optužnici Sanader navodno izvukao najviše novca iz kupoprodaje zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici: čak 17,3 milijuna kuna, štetu državi u najvećoj bi mjeri ipak trebao podmiriti Fiolić, ali proces još traje.

Pašalićev stan

Pod ovrhom je i nekretnina u vlasništvu Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, a prodaje se njegov peterosobni stan od 235,8 kvadrata, i to za 3,698 milijuna kuna. Javna dražba trebala bi se održati dan prije Sanaderove, 14. travnja u 9.30 sati. Na toj je nekretnini i zabilježba od strane države koja, pak, potražuje 363,9 tisuća kuna.

Potkraj travnja trebala bi biti i javna dražba dijela zgrade poduzetnika Želimira Doddera. Riječ je o nekretnini koja se nudi za 2,744 milijuna. I njegove tvrtke imaju probleme: Pag razvoju d.o.o. porezni je dug 819 tisuća kuna, a Moreuzu d.o.o., koji je u stečaju, 700-tinjak tisuća.

I nekretnine producenta Romana Majetića također su pod ovrhom te se nude na javnim dražbama. Tvrtka AVA otišla je u stečaj, a krediti su ostali neplaćeni pa se prodaju njegova dva stana.

PRESUDA SANADERU ZA PLANINSKU DO LJETA

Procjena IGH: Zgrada zapravo vrijedi pet, a ne osam milijuna eura

Nakon poduže stanke jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Planinska.

USKOK tereti Sanadera za zloporabu pri kupoprodaji nekretnine u Planinskoj ulici, koju je nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić prodao 2009. Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Prema optužbi, nekretnina je temeljem dogovora optuženika, među kojima je bio i Čobanković, prodana po znatno uvećanoj cijeni. Za to je zaslužan, smatra USKOK, i suoptuženi Mladen Mlinarević čiji je Inženjerski biro izradio napuhanu procjenu vrijednosti nekretnine. Procjenom koju je napravio sudski vještak tijekom istrage USKOK-a, sporna nekretnina vrijedi oko četiri milijuna eura, a 2009. ju je Čobankovićevo ministarstvo kupilo po duplo većoj cijeni. Tužiteljstvo tereti Sanadera da je od Fiolića dobio “proviziju” od te kupoprodaje u iznosu od 17,5 milijuna kuna u gotovini.

Tijekom suđenja Mlinarevićeva obrana dovela je svog vještaka koji je istu nekretninu procijenio na oko 7,5 milijuna eura, tako da je sud odredio da treće, svojevrsno nadvještačenje provedu vještaci iz Instituta IGH. Njihova procjena, pošto su nedavno dopunili vještačenje, dosegnula je oko pet milijuna eura. Obrana Mlinarevića i Sanadera zatražila je jučer da se provede još jedna dopuna, i to po novim vještacima, ali je sud to odbio. Suđenje će ući u završnu fazu te se do ljeta očekuje i da će biti donesena prvostupanjska presuda. Željko Petrušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41