Vinogradari i vinari istočne Hrvatske ovih su dana širom otvorili svoja vrata gostima ne odustajući od tradicije slavljenja blagdana Sv. Vinka, njihova zaštitnika, s kojim uobičajeno počinju novu vinogradarsku godinu. Peku se kobasice i slanina, toči mlado vino, svećenici blagoslivljaju trsove za dobru godinu, iako je ona zapravo kod svih već počela. Naime, povećanje površina pod vinogradima i klimatske promjene učinili su svoje, pa su radovi u vinogradima u Baranji, Podunavlju i Srijemu počeli puno prije blagdana Sv. Vinka, u nekima još i prije Božića.
Rezidba počela prije Božića
- S rezidbom smo počeli prije Božića. Da, nekada je sve počinjalo za Vinkovo, ali su i površine bile manje, pa je tako u neka davnija vremena rezidba počinjala tek 19. ožujka, za Sv. Josipa. No, sada su puno veće površine, pa se mora krenuti ranije da bi se sve stiglo završiti na vrijeme - kaže nam Mladen Papak, poznati iločki vinogradar i vlasnik Vinarije Papak, kojega je nakon ekstremno suhog i vrućeg ljeta obradovala, kako je rekao, normalna zima s duljim razdobljima hladnijih dana.
- Imali smo već dva dulja vala hladnijih dana s temperaturnim minusima, a bilo bi dobro da su potrajala i da tako bude i u veljači, jer bi to pomoglo lozi da potpuno odradi fazu mirovanja. U tom slučaju ne bi bilo ranog kretanja vegetacije kao što je bilo prošle godine, a niske temperature su dobre i za uništavanje nametnika i sprečavanje kasnijeg razvoja bolesti.
PROČITAJTE VIŠE ‘Da mi je ovo netko rekao prije pet godina ne bih mu vjerovao. Imam 61 godinu. Ne pamtim da se dogodilo išta slično...‘
Prošle godine nam se dogodilo rano dozrijevanje grožđa zbog ranog početka vegetacije jer je proljeće bilo toplo, a onda su došli suša i ekstremno visoke temperature koje su ubrzale proces dozrijevanja, odnosno skratile vegetaciju vinove loze, pa se dogodila i ranija berba, koja je počela već u kolovozu. Nadam se da ćemo to ove godine izbjeći - istaknuo je Papak. Treba reći i da vinari nisu bili nezadovoljni kvalitetom vina iz berbe 2024. jer je ona izvrsna, ali je urod količinski podbacio.
- Imali smo 30-35 posto manji urod, ali da, kvaliteta je bila vrhunska jer su šećeri bili visoki, pa smo dobili i vrhunska vina. Nadam se da ćemo i ove godine dobiti tako vrhunska vina, ali i veće količine, no to je u ovom trenutku teško predvidjeti - kaže Ivan Gerštmajer, pripadnik treće generacije poznate baranjske vinogradarske obitelji Gerštmajer i predsjednik Udruge vinogradara Baranje. U njihovim je vinogradima rezidba počela nakon blagdana Sv. Tri kralja. Evidentno je da se sve pomjera.
- To se najbolje vidi po vinima iz prošlogodišnje berbe koja sada točimo. Naime, nekada bi se za Vinkovo 22. siječnja tek počinjalo s točenjem mladog vina iz prethodne godine koje bi tada bilo još mutno, a mi sada već imamo bistra mlada vina koja su spremna za konzumaciju. To je nekada bilo nezamislivo. No, to nam je i svima koji se bavimo ovim poslom poruka da se moramo prilagođavati novim okolnostima.
PROČITAJTE VIŠE Počela je berba ranih sorti u vinariji u koju je uloženo više od milijuna eura, a čiji su vinogradi nedavno proglašeni najljepšim u Europi
Naše je opredjeljenje oduvijek bila kasnija berba s visokim ostatkom šećera, pa su nam berbe znale počinjati čak i 15. studenoga. Zadnju takvu imali smo 2010. i mislim da je više nikada nećemo imati, a da bismo i dalje opstali, moramo razmišljati i o uvođenju novih, rezistentnijih sorti koje su otpornije na bolesti i vremenske uvjete - kaže mladi vinogradar i vinar, koji će ove godine i krenuti s tom praksom.
Nove sorte
- Ove godine planiram saditi dvije nove sorte. Solaris, što je bijela sorta najsličnija graševini, i cabernet cortis, crvena sorta koja je prilagođena našim vremenskim uvjetima, a obje su otpornije na bolesti i vremenske uvjete. Mislim da je to budućnost, iako sam svjestan da je za naše tržište to teže prihvatljivo, ali morat ćemo se prilagoditi, pa ćemo vidjeti kako će tržište reagirati - rekao je Gerštmajer. Rezidba je ove godine počela ranije i na 500-tinjak hektara vinograda Belja, koje je u prošloj godini iznad svoje vinarije zasadilo i nova 23 hektara. Plan je da se ovogodišnja rezidba završi do polovine ožujka.
- Trenutne temperature pogoduju vinovoj lozi, a oborine omogućuju dodatnu pohranu vlage u tlu. S obzirom na dosadašnja iskustva s klimatskim promjenama, tijekom godine je važna brza prilagodba agrotehničkih mjera jer je to ključno za uspješnu proizvodnju i dobar urod - poručila je Suzana Zovko, glavna enologinja u Belju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....