Vinogradarska godina

Neki su vinari s rezidbom u vinogradima počeli i prije Božića, a ledenih berbi nije bilo: ‘Bojim se da ih više uopće neće biti‘

U potrazi za otpornijim sortama, mladi baranjski vinar Ivan Gerštmajer ove godine planira zasaditi dvije nove sorte grožđa

Vincekovo u vinogradima Vinarije Belje

 Vlado Kos/Cropix

Vinogradari i vinari istočne Hrvatske ovih su dana širom otvorili svoja vrata gostima ne odustajući od tradicije slavljenja blagdana Sv. Vinka, njihova zaštitnika, s kojim uobičajeno počinju novu vinogradarsku godinu. Peku se kobasice i slanina, toči mlado vino, svećenici blagoslivljaju trsove za dobru godinu, iako je ona zapravo kod svih već počela. Naime, povećanje površina pod vinogradima i klimatske promjene učinili su svoje, pa su radovi u vinogradima u Baranji, Podunavlju i Srijemu počeli puno prije blagdana Sv. Vinka, u nekima još i prije Božića.

Rezidba počela prije Božića

- S rezidbom smo počeli prije Božića. Da, nekada je sve počinjalo za Vinkovo, ali su i površine bile manje, pa je tako u neka davnija vremena rezidba počinjala tek 19. ožujka, za Sv. Josipa. No, sada su puno veće površine, pa se mora krenuti ranije da bi se sve stiglo završiti na vrijeme - kaže nam Mladen Papak, poznati iločki vinogradar i vlasnik Vinarije Papak, kojega je nakon ekstremno suhog i vrućeg ljeta obradovala, kako je rekao, normalna zima s duljim razdobljima hladnijih dana.

image

Mladen Papak

Vlado Kos/Cropix

- Imali smo već dva dulja vala hladnijih dana s temperaturnim minusima, a bilo bi dobro da su potrajala i da tako bude i u veljači, jer bi to pomoglo lozi da potpuno odradi fazu mirovanja. U tom slučaju ne bi bilo ranog kretanja vegetacije kao što je bilo prošle godine, a niske temperature su dobre i za uništavanje nametnika i sprečavanje kasnijeg razvoja bolesti.

PROČITAJTE VIŠE ‘Da mi je ovo netko rekao prije pet godina ne bih mu vjerovao. Imam 61 godinu. Ne pamtim da se dogodilo išta slično...‘

Prošle godine nam se dogodilo rano dozrijevanje grožđa zbog ranog početka vegetacije jer je proljeće bilo toplo, a onda su došli suša i ekstremno visoke temperature koje su ubrzale proces dozrijevanja, odnosno skratile vegetaciju vinove loze, pa se dogodila i ranija berba, koja je počela već u kolovozu. Nadam se da ćemo to ove godine izbjeći - istaknuo je Papak. Treba reći i da vinari nisu bili nezadovoljni kvalitetom vina iz berbe 2024. jer je ona izvrsna, ali je urod količinski podbacio.

- Imali smo 30-35 posto manji urod, ali da, kvaliteta je bila vrhunska jer su šećeri bili visoki, pa smo dobili i vrhunska vina. Nadam se da ćemo i ove godine dobiti tako vrhunska vina, ali i veće količine, no to je u ovom trenutku teško predvidjeti - kaže Ivan Gerštmajer, pripadnik treće generacije poznate baranjske vinogradarske obitelji Gerštmajer i predsjednik Udruge vinogradara Baranje. U njihovim je vinogradima rezidba počela nakon blagdana Sv. Tri kralja. Evidentno je da se sve pomjera.

image

Ivan Gerštmajer s ocem Mihaljem i pokojnim djedom Mihaljem

Vlado Kos/

- To se najbolje vidi po vinima iz prošlogodišnje berbe koja sada točimo. Naime, nekada bi se za Vinkovo 22. siječnja tek počinjalo s točenjem mladog vina iz prethodne godine koje bi tada bilo još mutno, a mi sada već imamo bistra mlada vina koja su spremna za konzumaciju. To je nekada bilo nezamislivo. No, to nam je i svima koji se bavimo ovim poslom poruka da se moramo prilagođavati novim okolnostima.

PROČITAJTE VIŠE Počela je berba ranih sorti u vinariji u koju je uloženo više od milijuna eura, a čiji su vinogradi nedavno proglašeni najljepšim u Europi

Naše je opredjeljenje oduvijek bila kasnija berba s visokim ostatkom šećera, pa su nam berbe znale počinjati čak i 15. studenoga. Zadnju takvu imali smo 2010. i mislim da je više nikada nećemo imati, a da bismo i dalje opstali, moramo razmišljati i o uvođenju novih, rezistentnijih sorti koje su otpornije na bolesti i vremenske uvjete - kaže mladi vinogradar i vinar, koji će ove godine i krenuti s tom praksom.

Nove sorte

- Ove godine planiram saditi dvije nove sorte. Solaris, što je bijela sorta najsličnija graševini, i cabernet cortis, crvena sorta koja je prilagođena našim vremenskim uvjetima, a obje su otpornije na bolesti i vremenske uvjete. Mislim da je to budućnost, iako sam svjestan da je za naše tržište to teže prihvatljivo, ali morat ćemo se prilagoditi, pa ćemo vidjeti kako će tržište reagirati - rekao je Gerštmajer. Rezidba je ove godine počela ranije i na 500-tinjak hektara vinograda Belja, koje je u prošloj godini iznad svoje vinarije zasadilo i nova 23 hektara. Plan je da se ovogodišnja rezidba završi do polovine ožujka.

- Trenutne temperature pogoduju vinovoj lozi, a oborine omogućuju dodatnu pohranu vlage u tlu. S obzirom na dosadašnja iskustva s klimatskim promjenama, tijekom godine je važna brza prilagodba agrotehničkih mjera jer je to ključno za uspješnu proizvodnju i dobar urod - poručila je Suzana Zovko, glavna enologinja u Belju.

Bojim se da više nećemo imati ledenih berbi

Nekada su se vinari ovom dobu godine radovali i zbog vrhunca vinogradarske proizvodnje, ledene berbe. No, blage zime učinile su svoje, pa su i ledene berbe sve rjeđe, jer one prema zakonom propisanim uvjetima zahtijevaju da grožđe u trenutku berbe i prerade bude u smrznutom stanju, odnosno na temperaturi od -7 stupnjeva Celzijevih ili niže, i to tri dana zaredom.

- Nedavno je mjerna stanica u našem vinogradu izmjerila -7,9 stupnjeva, ali to je bilo vrlo kratko u noći. Znači, čak i da sam ostavio nešto grožđa za ledenu berbu, ne bih ga mogao brati. No, za ovu godinu nismo ni imali što ostaviti jer je grožđa ionako bilo premalo i bilo je dosta dehidrirano, tako da nije bilo za predikatna vina.

Žao mi je zbog toga jer jako držim do ledene berbe i otkako sam prije 10 godina otvorio svoju vinariju, praktički sam svake godine ostavljao dio površina pod tramincem ili graševinom za ledenu berbu ili izbornu berbu prosušenih bobica - kazao je Papak.

Zadnju ledenu berbu imao je 25. siječnja 2022. za traminac iz 2021. Bila je na -9 stupnjeva. To je vino sada u postupku stavljanja na tržište, gdje se još može naći njegova prethodna ledena berba traminca iz 2016. koja je brana na -14 stupnjeva, kao i dvije graševine izbornih berbi prosušenih bobica.

- Želimo uvijek imati u ponudi nešto od predikata. Dolaze nam gosti iz Francuske, Belgije, Norveške, SAD-a..., ljudi koji znaju što je vrhunsko vino i kojima morate imati nešto dobro pokazati, nešto čime ćete ih oduševiti. To je promocija i dizanje rejtinga, ne samo vinarije, nego i regije, a rekao bih i Hrvatske. Nažalost, bojim se da predikate uskoro više uopće nećemo moći proizvoditi - rekao je Papak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2025 08:16