AFERA DAIMLER

Nediljko Znaor: Uzeli su mi jamstva, pa tražili pet posto provizije

Bivši vlasnik Tehnomehanike već prvog dana sasuo je salvu optužbi na račun viđenijih političara, ponajprije Borislava Škegre
 CROPIX

MARIJA BISTRICA, ZLATAR - Nediljko Znaor, bivši vlasnik Tehnomehanike, nekad uspješnog poduzeća za proizvodnju opreme za vatrogasna vozila, u četvrtak je iznoseći svoju obranu svjedočio o dijelu mutnih poslova. Sudi mu se, pojednostavljeno rečeno, zbog uništavanja Tehnomehanike. Već prvog dana sasuo je salvu optužbi na račun viđenijih političara, ponajprije Borislava Škegre.

- Prije 11 godina pripremali smo se za posao stoljeća, za proizvodnju 210 vatrogasnih vozila za MUP. Za posao je dobiveno i jamstvo Vlade za kredit u iznosu 92 milijuna njemačkih maraka. No, jedan dan me nazvao netko od ljudi Franje Kajfeža, tadašnjeg savjetnika pokojnog predsjednika Tuđmana, i rekao da smo izgubili jamstva. Tražili su da odstupim s mjesta direktora i da im dam 5 posto provizije, što je iznosilo nekoliko milijuna njemačkih maraka - tvrdi Znaor za kojega tada počinje “duga mračna noć”.

Pokušao je riješiti “stvar” s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Borislavom Škegrom, no on mu je, tvrdi, savjetovao osnivanje novog poduzeća. Bilo je to 2000. godine, a umjesto posla dobiva rješenje o pritvoru zbog zloporabe položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:42