ZAPANJENI NEDJELOM

NEČUVENO! TURISTKINJA OBAVILA VELIKU NUŽDU U GALERIJI MEŠTROVIĆ! A toalet je bio samo 5 metara od 'mjesta zločina'

Split, 070913.Veceras je u splitskom muzeju Galerija Mestrovic uprilicena svecana zavrsnica natjecanja cvijecara Europe nazvano "Eurofleures 2013". Prva tri mjesta su redom od kraja zauzeli Spanjolac Alex Molina Carrillo sa svojom asistenticom, Nizozemka Roxanne Van Schellen te prvo mjesto koje je pripalo predstavnici Norveske Elin Susan Havreberg sa svojim asistentom.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX

Ponekad je novinaru jako neugodno pretočiti u riječi ono što je čuo i/ili vidio, ono što je doznao, ono čemu je svjedočio... Ponekad je opet tu situaciju jednostavno razriješiti onako na brzinu, poput skidanja flastera, piše Slobodna Dalmacija.

Recimo ovako - ovog je vikenda prilikom razgledavanja zapadnog dijela vrta Meštrovićeve galerije jedna starija turistkinja odlučila obaviti veliku nuždu upravo tu, u vrtu. Između tri čempresa, do suhozida, iza “Udovice” Ivana Meštrovića. Je li vama sad neugodno?

Fuj! Bljak! Starija se “dama”, eto, odlučila “olakšati” i postaviti “minu” na naše sveto tlo, na mjesto koje je svakom Splićaninu u srcu, na mjesto koje je ucrtano u svim umjetničkim kartama svijeta. Dovoljno za kaznu? Ne. Kazne nema.

Naime, kako doznajemo, kada netko uradi tako što na javnome mjestu s namjerom da omalovažava građane, da im povrijedi osjećaje i moral - tada takav čin ima obilježja prekršaja i može ga se procesuirati. Pod uvjetom da je policijski djelatnik činu svjedočio. Opet - fuj!

Ako je čin “odrađen” bez tih zlih namjera, u frci i panici, protjeran prirodom, tada kazne nema. Osim opet onaj - fuj! U Galeriji su nam potvrdili što se, eto, dogodilo. Stigla je velika grupa španjolskih turista, koji su u naš grad stigli kruzerom. Ona spomenuta gošća odvojila se od grupe i u njezinu ju je činu prekinula zgrožena djelatnica Galerije. Nije mogla vjerovati svojim očima kada ih je ugledala s prozora. Prekinuta je, za njom je očišćeno (opet - fuj!), ono što je šokiralo sve jest činjenica da “dama” nije nikoga upitala gdje je WC. Koji Galerija ima! Fin, lijep, uredan WC! Samo pet metara udaljen od “mjesta zločina”, piše Slobodna Dalmacija.

– U bližoj, a ni daljoj povijesti Galerije Meštrović nismo upamtili takvo ponašanje, niti isto predvidjeli kao mogućnost, pa priznajemo, i sami smo ostali zatečeni – kazala nam je Sandra Grčić Budimir, v.d. ravnateljica ustanove. Više puta su nam se turistički vodiči žalili na nekulturu svojih klijenata, koji, da prostite, uriniraju po svim kantunima Palače. I sve nas ovo dovodi do pitanja: koliko toga moramo kao “dobri domaćini” tolerirati? Gdje je granica? I jesmo li je spremni povući?!

Kulturna gnojidba

Naravno da se rasprava o ovom (ne)činu razvila na društvenim mrežama, pa smo se i sami uključili u nju. Jedan dio komentara vam i donosimo, bez navođenja imena naših čitatelja.

- Došli su mi reć da su danas turistkinje učinile krupniju, težu ili opsežniju, nuždu u Galeriji Meštrović, pa eto da podijelim to divno iskustvo kruzerskog turizma i s vama. To sigurno nećete čitati u vijestima, no dugoročno je fatalnije... U drugim zemljama bi za to bile uhapšene, a čin bi se razmatrao u rangu ikonoklastičkoga napada na nacionalne simbole.

- Možda je to bio performance?

- Kulturna gnojidba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:49