BABLJE LJETO

NE SPREMAJTE KUPAĆE KOSTIME, LJETU JOŠ NIJE KRAJ Idućih dana more 23, a zrak preko 25 °C

Baska Voda, 240614.U Baskoj Vodi zahuktava se turisticka sezona, te mnogi uzivaju u ugodnih 27 stupnjeva Celzijevih u hladu, ili pak suncajuci se na plazi. Na fotografiji: turisti.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

Kad već nismo imali pravo kalendarsko ljeto, podarilo nas je 'bablje ljeto' jer je listopad danima u znaku sunčanog vremena, a takve vremenske prilike čini se potrajat će i u sljedećim danima, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je u utorak nakon prolazne kiše na srednjem i nešto oborina na južnom Jadranu cijeli dan protekao s obljem sunca, a sunce će nas grijati i ove praznične srijede, uz po koji oblak.

Najavljuje to Rade Popadić iz 'Crometea':- Više sunca bit će u Dalmaciji, a više oblaka povremeno na sjevernom Jadranu.. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji noću tiho, danju slab jugozapadnjak. – kaže Popadić. Jutra su prohladna jer je su u Zagori temperature bile odu od 7 do 13 stupnjeva, a uz uz obalu i na otocima nešto više od 13 do 18 stupnjeva.

Zbog toga u kotlinama i na moru ima magle pa DHMZ upozorava pomorce na sumaglicu na moru zbog koje je na moru vidljivost smanjena na 4 do 10 kilometara., no kako dan bude odmicao sunce će dobro zagrijati zrak pa se očekuju temperature i do 25 stupnjeva. Još toplije bit će do kraja tjedna, a za vikend će sunce zagrijati zrak i do 27 stupnjeva, najavljuje Popadić.

Bit će to prilika za mnoge da dan provedu na otvorenom, a ovakve dugotrajne visoke temperature još uvijek održavaju i toplinu mora pa je more ovih dana na Srednjem i Južnom Jadranu 22 do 23 stupnja što je itekako ugodno za kupanje čak i za one najmanje hrabre za kupanje za vrijeme 'babljeg ljeta'.

Taj naziv uvriježio se za vrijeme nakon kalendarskog kraja ljeta i početka jeseni kada se danju temperature penju više od 25 stupnjeva. S obzirom da nas je nakon kišnog i prevrtljivog ljeta neugodno iznenadio i rujan i donio obilne oborine red je da se sada grijemo makar u 'babljem ljetu' i onaj tko može uživa u prirodnom D vitaminu bilo na moru, u berbi grožđa ili maslina ili tek izletu u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:33