ZEMLJA APSURDA

Nautičari ostali na suhom: Kapetani na slobodnom danu, a jahte na vezu

Blagdan je nautičarima omeo plan za plovidbu. U marini u Puntu na Krku 50-ak stranih nautičara uzalud je tražilo lučkog kapetana da im potpiše tzv. crew listu

PUNAT - Ivica Čačić, koautor strategije hrvatskog turizma, danas je doživio turističku politiku u svom punom sjaju: nije mogao isploviti s prijateljima iz marine u Puntu jer je lučki kapetan imao slobodan dan.

Strani nautičari u Puntu za blagadan Tjelova mogli su birati između dvije stvari: ostati s jahtama u marinama te izgubiti dan godišnjeg ili isploviti na more, bez ovjerene liste posade riskirati zapljenu broda i ogromnu novčanu kaznu.

Jučer ujutro u marini je bilo barem pedesetak stranih nautičara koji su grozničavo tražili lučkog kapetana. On im je svima poručio: “Ne zovite me na neradni dan”.

Isključili mobitele

Državni je praznik. Lučki kapetan, jedina osoba koja im u Puntu može ovjeriti listu posade, tzv. crew list, s pravom koristi slobodni dan. Neradni je dan, jasno, i svim ispostavama Lučke kapetanije na Krku, pa se dokument nužan za isplovljavanje nije mogao ovjeriti na Krku. Svi su nautičari poslani u dva sata udaljenu - Rijeku.

- Razočaran sam i žalostan - kaže Ivica Čačić i dodaje: - Ljude pozivamo da dođu u Hrvatsku, pokušavamo produljiti sezonu, a nakon ovoga stvarno ne znam što bih im rekao. Na cijelom Krku danas nema lučkog kapetana koji bi nam mogao ovjeriti taj dokument. Šalju nas u Rijeku, gdje Lučka kapetanija, doduše, radi 24 sata na dan, no to je dva sata vožnje automobilom do tamo i dva nazad. Ljudima je propao cijeli dan.

Ni Austrijanac Gert Langmann, građevinski poduzetnik iz Graza, nema previše razumijevanja za ovakav kaos. U Punat je stigao sa suprugom Gerhild i sinom Tobiasom.

- Nemoguće je da jedna zemlja koja živi od turizma na početku lipnja da slobodan dan lučkom kapetanu. Ne mogu vjerovati! U Hrvatsku dolazim već 35 godina, od djetinjstva, i nikada mi se nešto slično nije dogodilo - govori Langmann, koji se dok smo razgovarali još premišljao isplati li mu se odlaziti u Rijeku ili će pričekati do sutra.

- Iz Graza smo krenuli po noći. U Zagrebu smo bili već u sedam ujutro, a u Puntu u 9. A onda nas dočekaju zatvorena vrata Lučke ispostave - nadovezuje se njegova supruga.

Da stvar bude gora lučkom kapetanu iz Punta, Marinu Ivošiću, jedinoj osobi koja je mogla izaći u susret nautičarima u marini, bio je isključen mobitel. Mobitel je bio isključen i lučkom kapetanu Darku Glažaru iz Lučke kapetanije Rijeka, nadležne za kvarnerski akvatorij.





Nema puno praznika

U riječkoj Lučkoj kapetaniji dežurni su nam samo potvrdili da nautičari tu mogu potvrditi svoje crew liste. Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, objašnjava da su državni praznici jedini dani kada su ispostave lučkih kapetanija zatvorene.

- U Hrvatskoj ispostave rade sve ostale dane u godini, nedjeljom do 12 sati. Na državne praznike imaju neradni dan, a otvorene su samo lučke kapetanije kojih je osam u cijeloj Hrvatskoj, i to 24 sata. Danas je Tjelovo, a isto je i za Božić i Novu godinu te ostale praznike kojih nema tako puno u godini - rekla je M. Halužan.

Dan kada privilegiji ne vrijede

Da je neki drugi neradni dan, možda bi se i moglo likovati kako je Ivica Čačić, koautor strategije hrvatskog turizma, ostao u četvrtak nasukan na kopnu s austrijskim prijateljima jedriličarima.

- Tako mu i treba, neka konačno sam u praksi vidi što se događa običnim turistima, bio bi to lijep naslov. A ispod prozivka svih šefova uspostava lučkih kapetanija, naricanje nad nesposobnošću odgovornih, traženje smjena... Međutim, blagdan Tijelova neradni je dan u gotovo cijeloj Europi. Na taj dan ni sunarodnjaci turista koji su došli na Krk nemaju otvorene sve državne službe, a osobito ne one u kojima se dokument mogao ovjeriti na neradni dan.

Upravo to se i dogodilo onima koji su organizirali dolazak svojih prijatelja na jedrenje. Nisu na vrijeme pribavili dozvole, pa im je sada kriva cijela kapetanija, pa turistički radnici i na koncu cijela država. Zato nas i ne čudi kako to da je jedan visokopozicionirani turistički djelatnik duboko razočaran jer je upao u situaciju iz koje ga ne mogu izbaviti njegove privilegije.

Pitamo se gdje je bio sa svojim fasciklom kada su se kruzeri puni turista nasukavali ispred naših luka jer im je šengenski vizni režim osiguran tek krajem ožujka ove godine. Stoga, pozdravljamo sve članove lučkih kapetanija ma gdje proveli svoj zasluženi neradni dan. (Zlatko Šimić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:23