AFERA KAMIONI

Natječaj poništili jer su sve ponude bile previsoke

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Ispitivanjem trojice svjedoka danas je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u slučaju kamioni.

Milan Sučić, voditelj Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila, izjavio je da je natječaj za nabavu 76 kamiona poništen jer su sve pristigle ponude cijenom premašivale osigurana sredstva.

- Zaključak Povjerenstva bio je da svi ponuđači zadovoljavaju taktičko-tehničke karakteristike koje su se tražile, osim jednog ponuđača, Renaulta, koji nije dostavio dovoljno podataka i tehničke opise vozila - izjavio je svjedok te dodao da je, koliko se sjeća, po cijeni bila najpovoljnija ponuda Man Importera, pa tek onda Eurokamiona i Mercedesa.

Korisna nosivost

Istaknuo je da na njega nitko nije vršio pritisak niti mu sugerirao kojeg bi ponuđača trebali odabrati.

Svjedok Željko Kešić također je bio član Povjerenstva, a sudjelovao je i u izradi tehničkih specifikacija. Izjavio je kako misli da su svi ponuđači iz grupe 2 zadovoljavali tražene taktičko-tehničke karakteristike, pri čemu je istaknuo da ga je tada najviše zanimalo je li njihova nosivost pet tona.

Svjedok je naveo kako je siguran da je tražena korisna nosivost od pet tona, ali nije mogao isključiti mogućnost da se možda radilo o nosivosti šasije, što je u pogledu Manove ponude bitna razlika s obzirom na to da obrana optuženih pokušava dokazati da Manovi kamioni nisu ispunjavali uvjet nosivosti. Također je naveo da kamioni nosivosti 4,5 tona ne bi bili prihvaćeni.

Stručno izvješće

Svjedok Rudolf Klicper ispričao je kako je stručno izvješće početkom 2005. godine izradio ponajprije na temelju analize podataka Ivecovih vozila, kako bi se smirili sukobi između Glavnog stožera i medija jer je stožer bio nezadovoljan vrstom kupljenih kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:26