PRIČA O SVJETIONICIMA

National Geographic o Dalmaciji: 'Pomalo' je njihova životna filozofija

'Prijatelji su me upozorili da Dalmatinci pate od 'sindroma pomalo', ali što to točno znači shvatio sam na pola puta do Lastova'
Veli rat, 180509. Svjetionik Veli rat na sjeverozapadnom rtu dugog otoka, sa visinom od 42 metra najvisi je svjetionik na Jadranu.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Dalmacija je pronašla svoje mjesto i na National Geographicu , gdje autor Paul Kvint na zanimljiv način opisuje hrvatsku obalu, mentalitet ljudi i sve što je doživio na svom putovanju.

Sve je počelo kad je na internetu pronašao fotografije svjetionika, ali i ime svjetioničara Jure Kvinta, za kojeg je želio otkriti je li mu što u rodu ili nije. Nije prošlo puno i zaputio se do hrvatske obale.

- Prijatelji su me upozorili da Dalmatinci pate od 'sindroma pomalo', ali što to točno znači shvatio sam na pola puta do Lastova kada su dvojica mojih suputnika na Korčuli polako poskidali odjeću sa sebe, posegnuli za kriglama piva i pušili iz nargile. Do Lastova su neke od putnica skinule i grudnjake, a nargila je obišla cijeli brod. Pritom su svi radosno pjevali hrvatske narodne pjesme - piše Kvint doživljaje.

O mentalitetu Dalmatinaca je razgovarao i s Talijankom koja desetljećima ljetuje na Jadranu. Kazala mu je kako je to njihova životna filozofija, kako svemu pristupaju na način da treba ići polako, bez uzrujavanja.

Iako nije uspio dokazati je li mu Jure Kvint u rodu, to ga na kraju i nije toliko zanimalo jer su ga Jure i njegova supruga prihvatili kao da jest. Pružili su mu dom i pokazali kakvo je dalmatinsko gostoprimstvo. Paul je pak nakon svega nekoliko dana bez ikakvih problema i sam prihvatio životnu filozofiju Dalmatinaca .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:39