VELIKO ISTRAŽIVANJE

NAŠE MORE I RIJEKE NAJBOLJE ZA KUPANJE U EUROPI Interaktivna karta najčišćih voda

Vode u Hrvatskoj izvrsne su kvalitete, a kupanje nigdje nije zabranjeno niti je bilo gdje kvaliteta vode loša
 Arhiva CROPIX / EEA

ZAGREB - Krajnje je vrijeme za pobjeći od vrućine i naći savršenu plažu. Prije nego što spakirate stvari znajte da je upravo Hrvatsko more jedno od najčišćih za kupanje u cijeloj Europi.

Devedeset i četiri posto kupališta u Europskoj uniji zadovoljava minimalne standarde kakvoće vode prema godišnjem izvješću o kakvoći vode za kupanje. Kakvoća vode je izvrsna na 78% lokacija, dok gotovo 2% više lokacija ispunjava minimalne zahtjeve u odnosu na prošlogodišnje izvješće.

Ističu se Cipar i Luksemburg čija su sva navedena kupališta postigla izvrsnu kakvoću vode. Osam zemalja ima izvrsne vrijednosti kakvoće iznad prosjeka EU: Malta (97%), Hrvatska (95%), Grčka (93%), Njemačka (88%), Portugal (87%), Italija (85%), Finska (83%) i Španjolska(83%).

Pokazalo je to novo istraživanje koje je provela Europska agencija za okoliš, a obuhvatilo je većinu zemalja u Europi. Njime je obrađena kvaliteta mora, rijeka i jezera, ali isključivo za kupanje.

Vode u Hrvatskoj izvrsne su kvalitete, a kupanje nigdje nije zabranjeno niti je bilo gdje kvaliteta vode loša. Obuhvaćeno je 919 kupališta od čega ih je 912 na moru, a ostalo su rijeke i jezera.

Pogledajte interaktivnu grafiku Europske agencije za okoliš

Naši susjedi Slovenci zadovoljavaju uvjete, ali se ne mogu pohvaliti izvrsnom kvalitetom voda. Srbija, pak, nije bila uključena u istraživanje.

Izvrsnu kvalitetu voda, s malim zamjerkama ima i Njemačka. Skandinavske države također se mogu pohvaliti dobrim rezultatima uz nekoliko problematičnih lokacija.

Velika Britanija zadovoljava uvjete, ali na 36 lokacija ocijenjeno je da je voda iznimno loše kvalitete. Slično je i u Irskoj u kojoj se ne preporuča kupanje na četiri lokacije. U Francuskoj je takvih lokacija čak 74.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:47