ČISTKA U SDP-u

Napad na Željku Antunović: Iza tvojih skuta vire bandićevci

Stranka je isključila članove koji su podržali Milana Bandića, a načinu obračuna suprotstavila se Željka Antunović

ZAGREB - Ovakvih egzekucija nikada nije bilo u SDP-u, žučno je Danijelu Mondekaru danas objašnjavala Željka Antunović nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Dugotrajna rasprava odvijala se na hodniku u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu pred velikim brojem novinara i članova stranke. Danijel Mondekar saborski je zastupnik i čovjek Zorana Milanovića koji je na sjednici Glavnog odbora najoštrije napao Željku Antunović zbog njezina protivljenja raspuštanju triju mjesnih organizacija u Zagrebu.

- Bandićevci izviru ispod njenih skuta. Puno mi ljudi govori kako će, postane li predsjednica zagrebačkog SDP-a, zaštiti Bandićeve ljude u stranci - gorljivo je optuživao Mondekar.

Željka Antunović se dan ranije na sjednici Predsjedništva stranke jedina usprotivila raspuštanju mjesnih organizacija, tvrdeći kako iz stranke treba isključiti one za koje se utvrdi da su podržavali Bandića u predsjedničkoj kampanji, a ne raspuštati cijele organizacije po principu kolektivne odgovornosti. Svoj je stav došla pojasniti na sjednicu Glavnog odbora, iako nije njegov član.

Deset godina populizma

Tijekom sjednice za raspravu se javilo tridesetak članova, no jedini je Mondekar, kako doznajemo, tako oštro napao Željku Antunović. No, ni ona mu nije ostala dužna te je poručila kako je ona još 2004. javno govorila da Bandić upravlja gradskim SDP-om nedemokratski i učlanjuje ljude po ograncima kao podršku samome sebi. To tada u stranci nije bilo popularno i o tome se govorilo samo po kuloarima, poručila mu je Ž. Antunović.

Ovakav njezin istup neki članovi stranke tumače činjenicom da ona u raspuštenim mjesnim organizacijama očekuje najveću podršku u svojoj kandidaturi za predsjednicu zagrebačkog SDP-a.

Ona pak odgovara kako smatra da će stranački izbori pokazati da u ostalim ograncima ima veću podršku nego u jučer raspuštenima. Raspuštanje nekoliko zagrebačkih ogranka otvara prostor Igoru Rađenoviću za kandidaturu za predsjednika zagrebačkoga SDP-a u sljedećih mjesec i pol dana, koliko će trajati kandidacijski postupak. Sam Rađenović danas nije želio otkriti hoće li se kandidirati.

Uvijenim riječima vodstvo stranke prozvao je i Antun Vujić, konstatiravši kako nije ni čudo da se SDP-u dogodilo raslojavanje kada stranka 10 godina tolerira populizam.

Rasprava nimalo nije utjecala na članove Glavnog odbora koji su jednoglasno iz stranke isključili četrnaestero članova koji su sudjelovali i vodili kampanju Milana Bandića. Među njima su članice Glavnog odbora Greta Augustinović Pavičić i Jelena Pavičić Vukičević te članovi Izvršnog odbora Gradske organizacije SDP-a Zagreb - Davor Jelavić, Slobodan Ljubičić i Slavko Kojić.

Nedovoljna aktivnost

Zbog nedovoljne aktivnosti u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića raspuštene su mjesne organizacije SDP-a Novi Zagreb Zapad, Brezovica i Sesvete, a zbog podrške Milanu Bandiću raspušteni su mjesni ogranci Gornja Dubrava, Podsljeme i Peščenica u kojima je oko 2500 članova.

Milanović: Nije čistka, morali smo ovo napraviti

U SDP-u se nisu dogodile čistke. Bio bih najsretniji da nismo morali povući ovakve poteze. Mi imamo visok stupanj tolerancije, ali preko nekih stvari nismo mogli prijeći - izjavio je danas nakon sjednice Glavnog odbora predsjednik stranke Zoran Milanović.

On je rekao kako se o statusu Ljube Jurčića u stranci nije razgovaralo jer se smatra da svojim ponašanjem u predsjedničkoj kampanji nije naštetio stranci.

Jučer se članovima Glavnog odbora posljednji put kao član stranke obratio i novi predsjednik države Ivo Josipović.

Poručio je kako u Uredu predsjednika nema stran-čaranja te da od SDP-a očekuje viziju i suradnju, a u slučaju promjene parlamentarne situacije - i više od toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:47