OVE GODINE MANJE PETICA I VIŠE JEDINICA

Namjerno rušili loše maturante kako ne bi izašli na maturu i pokvarili im školski prosjek!?

Iz Ministarstva najavljuju kako će u sve te škole poslati inspekciju

ZAGREB - Na državnoj je maturi ove godine bilo puno manje petica, a puno više jedinica nego lani , s time da je prosječni rezultat koji je ostvarila ovogodišnja generacija maturanata nešto bolji od prošlogodišnjeg. No, razloga za sreću nemamo jer su pragovi prolaznosti i dalje bili vrlo niski.

Nitko nema 100 bodova

Najviše je zadataka za prolaz (30,63 posto) trebalo riješiti na testu iz hrvatskoga jezika koji je ove godine, kažu stručnjaci, bio iznimno lagan. Zahvaljujući tome ispit iz hrvatskog na višoj razini nije položilo samo njih 0,42 posto, a na osnovnoj 1,13 posto. Čudi ipak da ni jedan učenik nije ostvario 100 posto bodova.

Iako su se učenici žalili da im je ispit iz matematike na višoj razini bio jako težak, prema rezultatima koji su jučer predstavljeni u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), čak je 20 učenika točno riješilo sve zadatke.

Za prolaz na ispitu iz matematike (na A razini) trebalo je, inače, ostvariti 28,33 posto bodova. Te sreće nije bilo 872 učenika ili 9,19 posto koji su pali ispit.

Najviše petica (17,7 posto) učenici su ostvarili na testu iz njemačkoga jezika na višoj razini. Najlošije su, pak, riješili ispit iz psihologije. Od 4277 učenika koji su pristupili tom ispitu palo ih je čak 39,89 posto, što je tri puta više nego lani. Značajno su lošiji od prošlogodišnjeg i rezultati ispita iz engleskog.

Kako su došli do mature

Dok je lani na višoj razini čak 21,2 posto učenika dobilo peticu, ove je godine takvih bilo samo 8,22 posto. Broj se nedovoljnih istodobno gotovo utrostručio.

Ispitu državne mature ove je godine na ljetnom roku pristupilo 31.371 učenik. Od toga njih 2914 nije položilo ispite iz obveznih predmeta (hrvatski jezik, strani jezik i matematika). Među njima je i 214 gimnazijalca koji su po zakonu obvezni položiti maturu. Četiri gimnazijalca pala su ispite iz čak dva obvezna predmeta. Postavlja se pitanje kako su ti učenici uopće došli do mature. Za razliku od prijašnjih godina, kada su objavljena imena škola čiji su učenici najbolje prošli ispitu, ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka najavio je kako će ti podaci ove godine ostati tajna. Obrazloženje takve odluke doista je šokantno.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37