NEZAKONITO ZAPOSLENE

Nalaz inspekcije: Sedam blagajnica u HAC-u nema status branitelja

Posljednja afera u HAC-u mogla bi predsjednika Uprave HAC-a Stjepka Bobana stajati direktorske fotelje
Makarska, 100811.Predsjednik uprave Hrvatskih Auto Cesta Stjepko Boban, koji je trenutno na odmoru, odgovorio je na pitanja novinara u vezi sa zaposljavanjem radnika na naplatnim kucicama u VrgorcuNa slici: Stjepko Boban-predsjednik uprave HAC-a.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Sedmero od 10 radnika s kojima su Hrvatske autoceste sklopile ugovor o radu za posao blagajnika na naplatnim postajama Vrgorac nemaju braniteljski status, koji im omogućava prednost pri zapošljavanju, stoji u odgovoru Državnog inspektorata o nadzoru u HAC-u.

Nalaz ukazuje da je Uprava HAC-a prekršila Zakon ako s kandidatima koji imaju braniteljski status i ispunjavaju uvjete natječaja nije sklopila ugovor o radu.

Pravo prednosti

Naime, državna tvrtka je dužna zaposliti osobe koje ispunjavanju uvjete natječaja i zakona o pravima branitelja. Nakon što su mediji otkrili ovu aferu, predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban je kazao da su prema zakonu posao dobile žene ranjenih vojnih invalida . No, dosadašnji nalaz Državnog inspektorata pokazuje da im je posao dodijeljen protuzakonito jer one na to nemaju pravo.

Ako se inspekcijom utvrdi da je HAC kandidatima koji su zadovoljili uvjete natječaja povrijedio njihovo pravo prednosti, inspektori su dužni donijeti rješenje o poništenju ugovora o radu.

Kazna do 300.000 kuna

U tom slučaju protiv poslodavca će se podnijeti optužni prijedlog za koji kazna iznosi od 10 do 300 tisuća kuna za pravnu osobu, te od 5 do 15 tisuća za odgovornu osobu. Takav nalaz najvjerojatnije bi rezultirao smjenom Stjepka Bobana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:27