JOŠ JEDAN PROMAŠAJ

Nakon uloženih 110 milijuna kuna...Zbog manjkavih registara OIB nije potpuno zaživio

Zagreb, 161208.Ministarstvo financija, prezentacija o uvodjenju Osobnog identifikacijskog broja (OIB) kojeg ce pocetkom 2009. godine automatski dobivati svako novorodjeno dijete i svaka novoosnovano poduzece. Gradjani ce obavijesti poceti dobivati od 2. sijecnja 2009. Ministar financija Ivan Suker pokazuje kovertu s povratnicom kakve ce se slati gradjanima u kojoj ce se nalaziti obrazac s OIB.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Osobni identifikacijski broj trebao je “u punoj snazi” profunkcionirati početkom ove godine, što znači da su se na jednome mjestu trebali naći svi podaci o imovini građana.

Bolji model ne može

No, slučaj zagrebačkih vrtića ponukao je mnoge na zaključak da je OIB još jedan propali projekt. U gradskoj upravi navode da nisu mogli smisliti bolji model plaćanja vrtića jer “imovina građana nije sistematizirana i vidljiva preko OIB-a”. Oni koji su bili aktivno uključeni u njegovo uvođenje, ne slažu se s tom ocjenom i ističu da OIB funkcionira, a problem su samo neki neažurni registri.

Teškoće s Gruntovnicom

Porezna uprava danas raspolaže većinom podataka koje joj dostavljaju druge institucije, ali ima teškoće s podacima iz Gruntovnice i Visokog trgovačkog suda oko registra društva s ograničenom odgovornošću. Projekt OIB stajao je 110 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:33