NIJE PRILAGOĐEN

NAKON SAMO DVA MJESECA POTPUNO NOVE SOBE ĆE RUŠITI I PREPRAVLJATI! Investicija od 285 milijuna u studentski dom već ide na popravni

Samo dva mjeseca nakon što su preuređene studentske sobe otvorene, kreću prve preinake u Studentskom domu Cvjetno naselje. Investicija u vrijednosti 285 milijuna kuna tako je vrlo brzo poslana na popravni ispit.

Pokazalo se, naime, da studenti s invaliditetom jedva ulaze u svoje sobe, a ne mogu se istuširati bez straha da se ne poskliznu. Ako požele učiti u učionici, ne mogu, jer je ona smještena na prvom katu, bez dizala kojim bi došli do nje.

Oprečne tvrdnje

Nakon što se u borbu za njihova prava uključila i pravobraniteljica Anka Slonjšak, izvođači radova pripremaju prve promjene.

- Dogovoreno je da studenti s invaliditetom ostanu u apartmanima studentskog naselja Stjepan Radić, sagrađenim 2009. godine i opremljenima za život osoba s invaliditetom, sve dok ne budu sasvim zadovoljni rješenjima do kojih ćemo doći - tvrdi glavni projektant i autor idejnog rješenja Damir Ivšić.

Napominje da su sa studentima s invaliditetom cijelo vrijeme u kontaktu i da rade na brzom rješenju. To se ne poklapa s tvrdnjom predstavnika studenata s invaliditetom.

- Najžalosnije je to što smo sugerirali popravke prije završetka rekonstrukcije, no čelni ljudi Studentskog centra i arhitekti nisu imali sluha za naše probleme - nezadovoljni su Marko i Ana.

Opasne prepreke

Sada se u borbu za prava invalida uključila i pravobraniteljica Anka Slonjšak koja kaže da je zahvatima u Cvjetnom naselju studentima s invaliditetom onemogućena mobilnost i pristupačnost. I sama je obišla rekonstruirane sobe.

- Tijekom uvida 8. veljače uočila sam brojne nepravilnosti. Povišeni prag otežava ulazak osobama u invalidskim kolicima, sobe su skučene, sanitarna oprema u kupaonicama nije odgovarajuća - proklizavajuće površine, prevelik umivaonik i neprilagođena zahodska školjka. Upitno je i postavljanje dvije hidraulične platforme, kojima, usput budi rečeno, osobe s invaliditetom ne mogu samostalno upravljati, kad pokraj njih stoje sasvim dobre betonske kosine, vjerojatno puno jeftinije i učinkovitije - uočila je pravobraniteljica.

Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o gradnji, Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, samo su neki od zakona koje je prekršio Studentski centar. Pravobraniteljica kaže da se dom Cvjetno naselje time prometnuo iz jednog od najpozitivnijih primjera prakse u najnegativniji.

Premalo prostora

- Očekujem da će počinitelji propusta biti kažnjeni u skladu s propisima i da će studentske sobe namijenjene studentima s invaliditetom što hitnije obnoviti, bez prepreka, da se što prije mogu useliti - oštra je Slonjšak.

Magistar informacijskih znanosti Marko Arambašić student je s invaliditetom. Među prvima je obišao nove sobe i iskazao nezadovoljstvo.

- I mi želimo prostor za druženje s kolegama, a u osam kvadrata, od čega je samo tri slobodno, to je neizvedivo. Sobe se moraju proširiti, što će vjerojatno značiti rušenje zidova i smanjenje njihova broja. Pri kraju sam studija, ali osjećam da to moram napraviti za sve kolege s invaliditetom koji će doći nakon mene - rekao je Marko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:19