TRAŽE SE DOKAZI

Nakon napisa u Globusu: Srbija potvrdila istragu protiv zapovjednika i čuvara logora

Potpuna istraga bit će pokrenuta kada državno odvjetništvo Srbije bude imala potencijalno osumnjičene
 Cropix i Medija Centar Beograd

Srbijanski odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je kako su u tijeku pretkazneni postupak po prijavi udruge "Vukovar 1991.", protiv više desetina zapovjednika i čuvara u pet logora u Srbiji za koje se vjeruje da su u njima mučeni i ubijani hrvatski vojnici i civili.

Vukčevićeva je izjava uzlijedila nakon što je Globus u današnjem broju objavio tekst u kojem otkriva 27 državljana Srbije, većinom bivših pripadnika JNA, ali i milicije i srpskih paravojnih postrojbi, koji su u pet logora diljem Srbije sudjelovali u mučenju i ubijanju hrvatskih vojnika i civila koji su onamo odvedeni nakon pada Vukovara u studenome 1991.

Prema informaciji srbijanskog tužiteljstva, postoje nove spoznaje koje se u najvećoj mjeri odnose na prikrivanje ovog zločina, a najviše podataka za sada je prikupljeno za Stajićevo i Begejce.

Udruga 'Vukovar 1991.' je 2008. godine predala prijavu protiv nepoznatih osoba za počinjeno kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u nekoliko logora, među kojima i u niškome. Smatra se kako je samo u logoru u Nišu bilo više od 400 hrvatskih civila i vojnika, te da je najmanje jedna osoba preminula. Taj je logor, prema tvrdnjama svjedoka, postojao od sredine studenog 1991. do kraja veljače 1992. godine. A sve je bilo pod nadzorom JNA.

Županijski sud u Osijeku je napomenuo kako je u srbijanskim logorima ubijen najmanje 21 hrvatski zarobljenik. Potpuna istraga bit će pokrenuta kada državno odvjetništvo Srbije bude imala potencijalno osumnjičene za neke od kaznenih dcjela ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00