TKO TREBA BIRATI?

NAKON KARAMARKA, I PREMIJER PREDLOŽIO DA ŠEFA DRŽAVE BIRA SABOR Ustavna ekspertica: 'Ima razloga za preispitivanje ovlasti'

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, smatra da se o eventualnim promjenama načina izbora predsjednika Republike mora provesti kvalitetna javna rasprava
 Goran Mehkek/CROPIX

Ne vidim više smisao te funkcije i to bi parlament u idućem sazivu trebao preispitati. Hrvatsku vlast bi trebala činiti Vlada RH i Hrvatski sabor te Ustavni sud, a funkcija predsjednika Republike kao funkcija bez većih ovlasti nema smisla - rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović gostujući na TV Jabuci u emisiji “Veto” Sanjina Španovića.

Karamarko nije reagirao

- Govorim općenito - pripomenuo je Milanović ne ulazeći u daljnje obrazlaganje svoga stava o ulozi i načinu izbora predsjednika države. Milanović je, više usputno, iznio na vidjelo svoj stari stav po kojemu bi izbor šefa države valjalo povjeriti Saboru, a ovlasti mu svesti na potpuno protokolarne.

Budući da u ovoj predizbornoj kampanji ni jedna stranka nema u programu izmjene Ustava, nitko se i ne izjašnjava o tome bi li, i kako, repozicionirao nositelje triju grana vlasti. O tom pitanju znamo stavove čelnika dviju koalicija koje će se sučeliti na izborima, ali tek kao svojedobne sporadične izjave. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko o potrebi promjene načina izbora predsjednika države progovorio je prije godinu dana, kada je rekao da bi ukinuo neposredni izbor predsjednika i povjerio ga Saboru. Premda je to samo jednom izgovorio, ta je Karamarkova izjava imala iznimno snažan odjek. Odmah ga se optužilo da bi u Hrvatsku uveo kancelarski sustav, i da sebe u budućnosti vidi kao premijera s dodatno nabildanim ovlastima. Ipak, na poziv i poruku kojom molimo reakciju na Milanovićev stav, Karamarko nije reagirao.

Nema odgovora

Na pitanje bi li za Hrvatsku bio bolji izbor predsjednika u Saboru, ili bi bilo oportunije zadržati neposredni izbor kakav imamo sada, profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, Sanja Barić, odgovara da nema egzaktnog odgovora.

- Kada se radi o ovakvoj promjeni ustrojstva vlasti, onda se o tome mora provesti široka javna rasprava, i u stručnoj, i u široj javnosti, te nakon toga vidjeti što bi bilo bolje za društvo - rekla je S. Barić. Nastavila je kako izbor predsjednika u parlamentu može biti bolje rješenje od postojećeg, ali isto tako i lošije, a sve ovisi o sudionicima rasprave i onima koji donesu odluku. Naša sugovornica dalje kaže kako ima razloga za preispitivanje ovlasti i načina izbora šefa države, kao i da je došlo vrijeme za preispitivanje još nekih ustavnih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:14