5 MJESECI BEZ PLAĆE

Nakon 8 dana štrajka glađu radnicama Kamenskog obećana pomoć

 Drago Sopta/Cropix

ZAGREB – Nakon osam dana radnice Kamenskog, koje već pet mjeseci nisu primile plaću, odlučile su prekinuti štrajk glađu jer im je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će dobiti socijalnu i drugu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje.

Radnice će ipak u srijedu početi štrajk u krugu tvornice tekstila Kamensko jer je danas propao pokušaj mirenja s poslodavcem. Štrajkat će sve do isplate triju zaostalih plaća ili pokretanja stečajnog postupka.

- Prekidamo štrajk glađu ako nam se dozvoli da počnemo živjeti, jer pet mjeseci nismo dobile ni lipe, a ako se izjalove i ova obećanja proglasit ćemo opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo 20 radnica, izjavila je novinarima radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva i Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Radnicama je obećano da će Ministarstvo požuriti sindikalni zahtjev Centrima za socijalnu skrb za isplatom jednokratne pomoći.

Ministarstvo će također od banaka tražiti da određeno vrijeme zastanu s opomenama i terećenjem radnica za neplaćene rate kredita, a od Porezne uprave da omogući povrat poreza nekim radnicama.

Ministarstvo će također istražiti zašto je zastarilo 20 prijava inspekciji rada te će sutra pozvati na sastanak Upravu, Nadzorni odbor i predstavnike vlasnika Kamenskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:15