SUD U ZAGREBU ODLUČIO

Nakon 2,5 mjeseca dječaci se iz doma vraćaju u Belgiju

Dječji dom Zagreb mora odmah, a najkasnije u roku od tri dana, Leona i Nikkija predati njihovoj majci i zakonskoj skrbnici

Dječaci Nikki (7) i Leon (2), koji su od sredine prosinca u zagrebačkom Domu za djecu pošto su njihovi skrbnici, baka i djed, uhićeni jer su bez dozvole suda, zajedno s djecom, napustili Belgiju i preselili se u Hrvatsku, najkasnije do četvrtka bit će predani majci i vraćeni u Belgiju. Općinski građanski sud u Zagrebu jučer je donio odluku prema kojoj Dječji dom Zagreb odmah, a najkasnije u roku od tri dana, treba predati djecu majci i zakonskoj zastupnici.

- To nikako nije dobro rješenje za djecu, nikako... Njihova majka i dalje živi s njihovim ocem, koji je vrlo nasilan čovjek i kojem se trenutno sudi za iznimno nasilje. Sljedeći ponedjeljak je izricanje presude, prijeti mu 18 mjeseci zatvora - kaže djed Miroslav Vasović, koji je optužen za otmicu djece te je u kućnom pritvoru u Belgiji. Odmah će, kaže, kontaktirati odvjetnika i vidjeti što se može učiniti.

Opet trudna

Podsjetimo, Miroslav i Vesna Vasović, koji su se prije 22 godine iz okolice Zadra preselili u Belgiju te dobili i belgijsko državljanstvo, praktički se od rođenja brinu o svojim unucima Nikkiju i Leonu. Njihova kći, majka dječaka, u vezi je s jednim imigrantom, koji nije imao reguliran boravak u Belgiji. Međutim, prema belgijskim zakonima, ako ima dijete s belgijskom državljankom, može boraviti u Belgiji pet godina. Kad je stariji dječak bio blizu dobi od pet godina, njihova je kći ponovno rodila, a njen partner dobio je novo produljenje boravka. Kako kaže Miroslav Vasović, kći mu je opet u drugom stanju.

- On je opasan čovjek, nema nikakve uvjete za odgoj djece. Zato smo se mi i brinuli o njima - priča. Otac dječaka je, tvrde, često dolazio na njihova vrata, tražio novac i, ako ga ne bi dobio, prijetio da će im uzeti djecu. Jednom je, u prisutnosti starijeg dječaka, čekićem napao djeda.

Zakonsko skrbništvo nad dječacima baka i djed su u Belgiji dobili u listopadu 2013. - Zbog sve većeg nasilja u kojem smo živjeli, nešto prije Božića 2013. odlučili smo se preseliti u Hrvatsku - priča. Tvrdi da u tom trenutku nije znao da, kao skrbnik djece, ne smije napustiti Belgiju bez dozvole suda čak ni za praznike, a kamoli trajno.

Osumnjičeni za otmicu

U veljači 2014. kontaktirao ih je državni tužitelj iz Belgije i obavijestio da im je, zbog odlaska iz Belgije, oduzeto skrbništvo, da se hitno moraju vratiti i da će dječaci u dom. - To nam je bilo strašno. Angažirali smo odvjetnike i vjerovali da se nešto može učiniti - kaže Vasović.

No, 18. prosinca 2014. došla im je policija s europskim uhidbenim nalogom: osumnjičeni su za međunarodnu otmicu djece. Prepraćeni su u zatvor, potom u Belgiju, gdje su već gotovo dva mjeseca u kućnom pritvoru. Prijeti im do 5 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:03