ČEKANJE PRESUDE

Nakon 18 godina spora sa Slovenijom: Granicu u Piranskom zaljevu znat ćemo - u ožujku 2015.!

Hrvatskoj su bili blokirani pregovori zbog spora, a presuda će se donijeti kad već dvije godine budemo članica EU!
 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Granica Hrvatske i Slovenije mogla bi biti odlučena između listopada 2014. i ožujka 2015, objavili su slovenski mediji, no prema nekim stručnjacima, to bi se moglo dogoditi i ranije.

Arbitražni sud je na prvom susretu s predstavnicima dviju država polovicom mjeseca dogovorio rokove na temelju kojih se, uzimajući u obzir praksu iz dosadašnjih arbitraža, može očekivati da će se na odgovor gdje je granica između Hrvatske i Slovenije čekati još tri godine.

Dogovoreni rokovi

Kako je priopćio stalni Arbitražni sud u Haagu, čije tajništvo vodi postupak ad hoc suda za Hrvatsku i Sloveniju, dvije bi strane 11. veljače 2013. trebale istovremeno predati prve podneske sa svojim zahtjevima, argumentacijom i dokumentacijom. U toj će fazi postupka ključno biti definirati što je sporno i o čemu će točno sud odlučivati. Sporazum o arbitraži predviđa da se odlučuje o morskoj i kopnenoj granici između Slovenije i Hrvatske, o famoznom “junctionu” Slovenije s otvorenim morem - hrvatski prijevod je “veza”, a slovenski “stik” - te o režimu korištenja relevantnih morskih područja.

Točno devet mjeseci poslije, 11. studenoga, dvije bi zemlje trebale istovremeno predati odgovor na argumente druge strane. Potom slijedi usmena rasprava koja će biti zakazana u proljeće 2014. Dok slovenski mediji računaju da bi do presude moglo proći još između pola godine i godinu dana, hrvatski stručnjaci vjeruju da bi se to moglo dogoditi i za nekoliko mjeseci.

Agonija ribara

Proces već sada traje dulje nego što se očekivalo, a kasna odluka nije za Hrvatsku loša stvar, kaže bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

- Kada se pregovaralo o arbitražnom sporazumu, nama je bilo ključno da postupak odlučivanja granice počne nakon što Hrvatska završi pregovore s EU. Pregovori su tada bili blokirani i nama je bilo važno pronaći rješenje koje neće ugroziti kvalitetno rješavanje pitanja granice, ali ni završetak pregovora.

Već tada smo znali da će arbitraža trajati nekoliko godina, a hoće li to biti 2014, 2015. ili 2016. manje je bitno - rekao je Jandroković i dodao kako ne očekuje da bi čekanje presude moglo produljiti i agoniju tijekom koje se u Piranskom zaljevu događaju incidenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:33