NAJZELENIJI OTOK

NAJVEĆI POTICAJI U EUROPI Ako na Mljetu kupujete električni auto dobit ćete čak 105.000 kuna

Financiranje će se obavljati kroz projekt 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' u kojem osim Ministarstva i Fonda sudjeluje i Nacionalni park Mljet.
 MZOIP

Mljet bi uskoro mogao postati "najzeleniji" otok u Hrvatskoj ako ne i u svijetu. Naime, stanovnici Mljeta dobit će 105.000 kuna državnih poticaja za kupnju električnog automobila, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na svojim stranicama .

Financiranje će se obavljati kroz projekt 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' u kojem osim Ministarstva i Fonda sudjeluje i Nacionalni park Mljet.

- U sklopu tog projekta, na iznos koji dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iznosi do 70.000 kuna za subvenciju kupnje električnog vozila, NP Mljet dodat će 35.000 kuna. Time će stanovnici Mljeta moći nabaviti novi električni auto uz državni poticaj od 105.000 kuna - pojasnio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović na predstavljanju projekta.

Pravo na korištenje bespovratnih sredstava NP-a Mljet imat će građani kojima je odobreno sufinanciranje nabave električnih vozila od strane Fonda u sklopu projekta „Vozim ekonomično“ i koji imaju stalno prebivalište na području Općine Mljet.

- Ove smo godine uveli poticaje i za električne skutere, motocikle i četverocikle a očekujemo velik interes kao što je to bilo i prošle godine. Uz uštede koje su uz poticaje još i veće, jedan od razloga za to je i jednostavna procedura u samo nekoliko koraka – istaknuo je direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sven Müller.

U 2015. Fond je osigurao 14 milijuna kuna za subvencioniranje ekološki prihvatljivijih vozila, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno 40% ukupne cijene vozila. Tako će se dodjeljivati do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila, do 30.000 kuna za hibridna vozila te od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

Lani je Fond građanima i tvrtkama odobrio 15,5 milijuna kuna poticaja a u ugovorenom roku od šest mjeseci odobrena sredstva iskorištena su za nabavu 340 vozila: 313 hibridnih, 24 električnih i 3 plug in hibridna, što je Fond sufinancirao sa 11,2 milijuna kuna.

U Nacionalnom parku Mljet ove godine provode se brojna ulaganja vrijedna 11 milijuna kuna koja Fond sufinancira s 8,8 milijuna. Obnavlja se Veliki most, obnavljaju se i uređuju najposjećenije točke na lokaciji mljetskih jezera, razvija sustav poučnih staza i unapređuje sustav e-naplate i kontrole ulaznica.

NP Mljet uz subvencije Fonda nabavlja ekološki prihvatljivija vozila za turističke potrebe – električni mini kombi, 2 električna turistička vlaka, 10 električnih bicikala, jedno električno vozila i jedno hibridno plug in vozilo. U tijeku je postavljanje 2 punionice za električna vozila koja će biti dostupna stanovnicima i turistima.

- Osobito se radujemo projektu 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' kojim stvaramo dodanu vrijednost i našim otočanima i kao dio turističke ponude i brendiranja. Mi, stanovnici Mljeta, volimo svoj otok nazivati zelenim, ponajviše zbog bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora te pitomih pjeskovitih uvala. A sada ćemo, vjerujem biti zeleni i zbog broja električnih vozila na otoku pa pozivam sve svoje otočane da se prijave za sufinanciranje.“ – istaknula je ravnateljica NP Mljet Marta Sršen Stražičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:12