VELIKO PRIZNANJE

NAJUTJECAJNIJI SVJETSKI UMOVI Prvi čovjek Hrvatskog sabora jedan od tri tisuće najcitiranijih znanstvenika

Zagreb, 301215.Sabor RH.Novi predsjednik Sabora RH Zeljko Reiner u svom uredu.Na fotografiji: Zeljko Reiner.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED

Kompanija Thompson Reuters objavila je jučer publikaciju “The World’s Most Influential Minds” (Najutjecajniji svjetski umovi), s popisom najcitiranijih znanstvenika u svijetu 2015. Među 3000 najcitiranijih znanstvenika na 21 području znanosti su i četiri Hrvata: Igor Rudan, Željko Ivezić, Željko Reiner i Ivica Letunić.

Do liste najcitiranijih znanstvenika današnjice došlo se analizom radova koji su u posljednjih 11 godina bili u jedan posto najcitiranijih te predstavljali značajna otkrića u 21 području.

Hrvatski znanstvenici našli su se na listama 100 najcitranijih na četiri područja. Tako je Igor Rudan na top-listi iz područja molekularne biologije i genetike/kliničke medicine, a prema Web of Science Core Collection, u 2015. godini imao je 4299 citata.

- Mislim da ovaj popis pokazuje da su vrhunski rezultati u znanosti u 21. stoljeću sve više posljedica oslanjanja na goleme količine podataka, međunarodnu suradnju velikog broja znanstvenika, mjerenja provedena sofisticiranim novim tehnologijama te na moćne kompjutore koji sve to analiziraju - rekao je Igor Rudan, profesor na Sveučilištu Edinburgh i idejni začetnik projekta “10.001 Dalmatinac”. - Razumljivo je da takva istraživanja, koja su omogućena prije svega razvojem informatičkih i komunikacijskih tehnologija u 21. stoljeću, nisu bila moguća prije 20-ak godina te da su njihovi rezultati sada zanimljivi mnogim drugim znanstvenicima pa ih se često citira - dodao je Rudan.

Astrofizičar Željko Ivezić ima 4185 citata, a na listi je najcitiranijih u znanosti o svemiru, dok je molekularni biolog Ivica Letunić sa 1439 citata uvršten na listu iz područja biologije i biokemije. - Lijepo je vidjeti kako drugi koriste i citiraju tvoje rezultate, ali uvijek se treba prisjetiti da su znanost i znanstveni uspjeh puno kompleksniji od pukog brojanja citata - rekao je Željko Ivezić, profesor na Sveučilištu Washington u Seattleu.

- Autor sam nekoliko online baza podataka i alata za vizualizaciju bioloških informacija koji su vrlo korišteni u svjetskoj znanstvenoj zajednici, pa su i dobro citirani - rekao je dr. Ivica Letunić, osnivač i suvlasnik privatne kompanije Biobyte Solutions GMBH u Heidelbergu.

- Citiranost znanstvenih radova svakako je jedan od najvažnijih pokazatelja njihove kvalitete jer ukazuje na njihovu prihvaćenost u znanstvenoj zajednici - dodao je Letunić.

Akademik Željko Reiner s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ima 3561 citat, a nalazi se na listi top 100 znanstvenika za kliničku medicinu. Da je na listi najcitiranijih znanstvenika i akademik Reiner najavio je još krajem 2015. predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On ga je nazvao “najcitiranijim hrvatskim znanstvenikom u medicini”. Ipak, treba biti precizan pa naglasiti da je do 3561 citata u 2015. akademik Reiner došao kao jedan od velikog broja autora dijagnostičkih smjernica Europskog kardiološkog društva, koje nisu izvorni znanstveni radovi. Akademik Reiner jučer se nije javljao na naše učestale pozive i poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:35