IDUĆI MJESECI SU KLJUČNI

NAJTEŽE POLITIČKO LJETO VESNE PUSIĆ Previše tereta na plećima žene koja gubi stranku i utjecaj

Novinar Globusa razgovarao je s ljudima iz vrha diplomacije i Kukuriku koalicije te otkrio zašto su idući mjeseci ključni za šeficu HNS-a i kakvi su joj izgledi da oživi svoju stranku
 Sandra Šimunović/CROPIX

Vesna Pusić bila bi odlična zastupnica u Europskom parlamentu; obrazovana je, govori strane jezike i voli se baviti politikom. Ali u ulozi ministrice vanjskih poslova, jednostavno, nije se iskazala. Slabo vodi ministarstvo i surađuje sa samo nekoliko najbližih suradnika, piše Globus.

Strateški, nejasna je njezina regionalna politika i koji su rezultati, a isto tako, Hrvatska nema ni autonomnu vanjsku politiku u slučajevima poput Ukrajine ili Bliskog istoka. Iako treba biti dokraja pošten i priznati, da se ministrica Pusić, makar s zakašnjenjem, ovih dana, putem intervjua u Jutarnem listu, napokon ispravno i precizno odredila u odnosu na dvije najveće krize u današnjem svijetu – komentirao je za Globus visokorangirani diplomat kad smo ovih dana razgovarali o situaciji na političkoj sceni Hrvatske.

“Teško će se izvući iz ovih problema, iako je sposobna političarka, koja dobro zna što želi. No sad je već u pitanju njezina politička budućnost jer mogla bi ostati zapamćena kao osoba pod čijim vodstvom je HNS pao na najniže grane”, glasi prognoza ovog stručnjaka s brojnim vezama u vrhovima hrvatske politike.

I dok mediji svakodnevno detaljno opisuju što rade Zoran Milanović, Tomislav Karamarko pa čak i Mirela Holy, šefica diplomacije Vesna Pusić već neko vrijeme izuzetno rijetko nastupa u javnosti. Upravo kao i njezina Hrvatska narodna stranka, tako se i gospođa Pusić našla u defanzivnoj poziciji – kao da proživljava najteže ljeto u dosadašnjoj političkoj karijeri.

To je u neku ruku točno: u posljednje dvije godine HNS je izgubio više od polovice birača (godinama su dobivali između 6,5 i 8 posto glasova). Otkako je na slobodi, Radimir Čačić pokušava im uzeti biračko tijelo na sjeverozapadu zemlje, u SDP-u šute, ali nisu zadovoljni javnim nastupima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i njegovim konstantnim sukobima s Upravom MOL-a. I konačno, Vesna Pusić posljednjih dana doživljava brojne kritike i s lijeva i desna, jer se hrvatska vanjska politika nije precizno odredila prema sukobu na Bliskom istoku, posebno prema kršenjima ljudskih prava u Gazi.

U takvim okolnostima, nešto više od godinu dana prije parlamentarnih izbora, predsjednica glavne liberalne stranke u Hrvatskoj suočena je s velikim problemima.

Mora sačuvati stranku i osigurati HNS-ov opstanak nakon sljedećih izbora, ali i zadržati osobni kredibilitet u politici. U protivnom mogla bi ostati zapamćena kao gubitnica, a to ona sigurno ne želi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:45