RASKOL ZASTUPNIKA

NAJTEŽA ODLUKA EURO PARLAMENTA U POVIJESTI SDP i Ruža Tomašić glasat će za, a HDZ i partneri protiv

Unatoč kritikama SAD-a i Izraela, EU parlament glasa o deklaraciji kojom se podržava priznanje Palestine
 Vlado Kos/CROPIX

Glasat ću za priznavanje nezavisne Palestine, ali uz snažna jamstva za sigurnost Izraela. Naši europarlamentarci su odlučili podržati palestinsku nezavisnost i svi ćemo tako glasati, ponavljam, uz zahtjev da palestinske vlasti ne napadaju ili toleriraju napade na Izrael. Rekao bih kako prevladavaju pobornici Palestine i to posebno od izraelskog bombardiranja Gaze u kolovozu”, odgovorio mi je Tonino Picula kada sam ga ove nedjelje pitao kako će glasati sredinom tjedna kada će Europski parlament odlučiti o donošenju rezolucije kojom se priznaje palestinska država.

Snažno protivljenje

Tome se snažno protive Izrael, SAD, ali i demokršćanski i pučki europski zastupnici u Europskom parlamentu. A to je dovelo i do podjela među hrvatskim zastupnicima pa će Picula i članovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i oRaH-a podržati Palestince, a protiv će biti pripadnici HDZ-a i HSS-a.

Još traju konzultacije, a u igri su dva rješenja.

Nacrt rezolucije napisan u grupi europskih socijalista sadrži vrlo jasnu formulaciju: “EP poziva sve države članice EU da priznaju državu Palestinu”. Nacrt rezolucije napisan u grupi pučana puno je suzdržaniji: “EP naglašava da je suživot jedino moguće rješenje sukoba.

Stoga je priznanje palestinske države nužno kao ishod pregovaračkog procesa između dviju strana”.

Ne postigne li se kompromis, u srijedu će šest hrvatskih zastupnika iz redova socijalista, liberala i zelenih kao i konzervativna Ruža Tomašić biti za nezavisnost Palestine, a petoro protiv - članovi HDZ-a i HSS-a.

“Arapsko proljeće se sve više pretvara u islamsku zimu, a tome djelomično pridonosi Izrael svojom politikom i izbjegavanjem pregovora s Palestincima. Zato bi priznanje Palestine mogao biti put prema rješenju ovog teškog problema”, pojasnio je Picula.

Zajedničko stajalište zastupnika hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu u kojoj su Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier glasi drukčije:

“U Europskom parlamentu tek predstoje pregovori između političkih skupina o sadržaju rezolucije o priznanju Palestine koja je na dnevnom redu plenarne sjednice sljedećeg tjedna u Strasbourgu.

Dramatična podjela

U kontekstu širih međunarodnih napora za pronalaženje rješenja za izraelsko-palestinski sukob, podržavamo jasno izraženo stajalište Europske pučke stranke. Ono predviđa soluciju o dvije države, koje će živjeti u miru i sigurnosti jedna pored druge. Uz poštovanje aspiracija Izraela za sigurnost i aspiracija Palestine za državnost, priznanje Palestine, kao subjekta međunarodnog prava, treba biti rezultat pregovora dviju strana.”

Marijana Petir iz Hrvatske seljačke stranke također dijeli stajalište koje zastupaju predstavnici demokršćanskih i pučkih stranaka. Iz njezinog ureda stigao je kratak odgovor:

“U ime zastupnika HSS/HDZ u Europskom parlamentu odgovorit će voditeljica hrvatske EPP delegacije s obzirom na to da je zauzet zajednički stav.”

Na drugoj strani su ljevica, zeleni i liberali.

Biljana Borzan iz SDP-a podržat će priznavanje palestinske države.

Vlada bez jasnog stava

“Glasat ću ‘za’ kada Europski parlament bude donosio rezoluciju o državnosti Palestine. Svjedoci smo da bliskoistočni mirovni proces već dugo stoji na mjestu i nema naznaka da će se to u dogledno vrijeme promijeniti. Možda je vrijeme da se u cijelu situaciju uvedu novi elementi”, izjavila je za Jutarnji list.

Ivan Jakovčić, čiji je IDS u grupaciji liberalnih stranaka u Europskom parlaentu, također ima pozitivan stav prema palestinskom priznanju, makar ne bez kritike, dodaje da bi volio znati kakvo je službeno stajalište hrvatske Vlade. Ali prema Jakovčiću, podjela na dvije države bi predstavljala korak prema smirivanju situacije na Bliskom istoku:

“Osobno podržavam priznanje Palestine, iako će europske liberalne stranke tek u ponedjeljak zauzeti konačan stav o ovom pitanju. Sve vodi prema palestinskom priznanju i za mene je to pozitivno rješenje”, drži nekadašnji lider Istarskog demokratskog sabora.

Novac iz EU

Slično najavljuje Jozo Radoš iz HNS-a, također član liberalne frakcije:

“Glasat ću kako odluče liberali, a ako neće biti jedinstveni, tada ću biti za Palestinu. Iako priznanje neće riješiti konflikt, odgađanje priznanja još je lošija solucija”, drži Radoš.

Davor Škrlec iz OraH-a eksplicitno podržava Palestinu, a u grupaciji Zelenih/ESS on je jedan od potpisnika pokretača reezolucije.

“Europska unija je uložila puno financijskih sredstava svojih poreznih obveznika ugradnju infrastrukture u Palestini kako bi se normalizacijom civilnog života unaprijedili pokušaji uspostave trajnog mira pregovorima i oslabio utjecaj terorističkih skupina. Nažalost, napadi Izraela često su usmjereni upravo na sustavno uništavanje te infrastrukture, te na taj način poništavaju napore Europske unije”, smatra Škrlec, ali i dodaje kako “palestinska strana ima obvezu spriječiti militantne skupine u djelovanju protiv Izraela, a obje strane su dužne poštivati međunarodna humanitarna i ljudska prava.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:15